Jutta Leerdam verwacht weinig extra concurrentie op het EK sprint, omdat de Nederlandse schaatssters de beste van Europa zijn. Dus moet ze andere doelen stellen - naast het winnen van het eindklassement.
Leerdam kan daarbij een blik werpen op de records die voor het oprapen liggen. Toegegeven: die heeft ze op de 1000 meter allemaal al in handen, behalve het wereldrecord. Maar om die te verbreken op een laaglandbaan, lijkt een onmogelijke opgave. Brittany Bowe was in 2019 de allersnelste ooit in het hooggelegen Salt Lake City, met een tijd van 1.11,61.
Ter vergelijking: het baanrecord in Thialf - een van de snelste laaglandbanen - op die afstand staat op 1.12,80. Op naam van? Leerdam, natuurlijk. Dat is ook het wereldrecord op een laaglandbaan. Zij is komend weekend medeafhankelijk van de snelheid van het ijs en de wind op de baan in Heerenveen om haar eigen record aan te kunnen scherpen.
'Makkelijker' record
Een makkelijkere opgave is haar kampioensrecord te verbeteren. Leerdam reed in 2021 eens een 1.14 rond op de 1000 meter op het EK sprint, de snelste tijd ooit gereden op het toernooi. In november reed de 25-jarige sprintster uit het Westland de snelste kilometer van iedereen in het seizoen: 1.13,72. En die tijd reed zij ook in Thialf.
Puntenrecord
Ten slotte kan Leerdam ook de focus leggen op het puntenrecord. Dat is het totaal aantal punten dat de sprintsters na vier afstanden (tweemaal de 500 en tweemaal de 1000) bij elkaar hebben verzameld. En dat aantal moet zo laag mogelijk zijn. Het wereldrecord is momenteel in bezit van Nao Kodaira, die in 2017 (in het hooggelegen Calgary) tot 146.390 kwam.
Het baanrecord (147.135), kampioenschapsrecord (149.385), Nederlands record (147.135) én de snelste tijd van dit seizoen (149.725, op het NK), zijn allemaal al van Leerdam. Door deze tijden te verbeteren, laat ze eigenlijk alleen maar zien in welke vorm ze momenteel verkeert.
Hoofddoel van dit seizoen
Leerdam heeft voor dit seizoen één hoofddoel: de WK afstanden, halverwege maart. Daar gaat zij volle bak voor een gouden medaille op de 1000 meter en wil ze ook hoge ogen gooien op de 500 meter.