Topsprinter Jenning de Boo draagt om opmerkelijke reden ander pak dan zijn ploeggenoten: 'Een slimmigheidje'
i

Jenning de Boo (boven) draagt een andere kleurcombinatie dan Janno Botman (onder). © ANP

Topsprinter Jenning de Boo draagt om opmerkelijke reden ander pak dan zijn ploeggenoten: 'Een slimmigheidje'

14:46, 25-02-2025 / Laatste Update: 14:46, 25-02-2025

Jenning de Boo is de snelste Nederlander op de langebaan. Het 21-jarige talent van Team Reggeborgh dook als eerste en vooralsnog enige onder de magische grens van 34 seconden op de 500 meter. Dat lukt De Boo allemaal dankzij de expertise van de sprintploeg. Toch doet hij dat in andere kleuren dan teamgenoot Kjeld Nuis.

Dat was een van de dingen die afgelopen seizoen opviel bij schaatsfans, die daarover vragen stelden. Bart Hoolwerf, onderdeel van zowel de langebaan- als marathonploeg, gaf bij de NOS Schaatspodcast het verlossende antwoord. De andere kleurstelling van De Boo komt vooral omdat hij nog onderdeel is van de opleidingsploeg.

"Je mag als schaatsteam een bepaald aantal schaatsers hebben. Daarnaast mag je een ploeg met vijf jonge rijders als opleidingsploeg hebben. Het is een manier om je team zo groot mogelijk te maken en zo veel mogelijk schaatsers onder contract te hebben", wist Hoolwerf.

Groen-zwart, of zwart-groen

Het verschil zit hem in de details. De Boo schaatst ook in een overwegend zwart pak, net als zijn collega's. Maar bij hem is de bovenkant van zijn mouwen groen, waar dat bij 'het grote' Reggeborgh juist zwart is. NOS-verslaggever Robbert de Rijk dacht te herinneren dat De Boo ooit tegen hem zei dat hij het pak van de opleidingsploeg mooier vindt. Hoolwerf schaatst bij marathons weer in een kostuum dat overwegend groen is.

Slimme zet

Ook oud-schaatser Erben Wennemars mengt zich in het gesprek. "Kijk, de KNSB heeft licenties voor de commerciële ploegen. Er mogen een beperkt aantal rijders in de A-ploeg bij Reggeborgh schaatsen. Maar ze mogen daarnaast ook nog een development ploeg hebben, maar daar mag je niet te oud voor zijn. Dat kan de reden zijn. Jenning is nog jong en dat hij daarom in die jong-ploeg zit, zodat ze een extra rijder kunnen aannemen in de topploeg", aldus Wennemars.

Met die kleine aanpassing kan Reggeborgh zonder het officieel te communiceren onderscheid maken tussen de A-ploeg en ontwikkelingsteam. "Dan lijkt het allemaal één ploeg, maar je kunt gewoon meer rijders hebben dan toegestaan. Het is gewoon slim", oordeelde Wennemars. Podcastmaker Steven Dalebout noemt het een 'bureaucratisch slimmigheidje' en volgens Wennemars doen meer teams het.