Twijfelachtige beslissing in schaatswereld werkt averechts: 'Normaal gesproken een Nederlands feestje'
i

Joy Beune (midden) en Antoinette Rijpma-de Jong (rechts), twee kanshebbers voor de Europese titel allround. © Getty Images

Twijfelachtige beslissing in schaatswereld werkt averechts: 'Normaal gesproken een Nederlands feestje'

22:49, 08-01-2025 / Laatste Update: 22:55, 08-01-2025

Dit weekeinde staan in Thialf de EK allround en sprint op het programma. Een verkapt Nederlands kampioenschap, vanwege de vele schaatstoppers die ons land herbergt. Ook komt de concurrentie voor 'onze' schaatsers vooral buiten Europa, weet ook Johan de Wit van Team Gold.

Hij is in Thialf de coach van de Zuid-Koreaan Kim Min-seok, die sinds dit seizoen onder de Hongaarse vlag schaatst. In zijn wekelijkse column voor Schaats Inside gaat De Wit dieper in op een beslissing die door de internationale schaatsunie ISU is gemaakt en niet zo goed heeft uitgepakt.

Alles over EK sprint en EK allround: prijzengeld, Nederlandse schaatsers, programma en uitslagen

11 januari 2025, 16:27

Jutta Leerdam zei het al na het NK sprint: "Wie komen er nou eigenlijk bij op het EK? Het Nederlandse niveau is al het beste van Europa." Die woorden mag ze dit weekend waar gaan maken op het EK sprint. Tegelijkertijd wordt het EK allround gehouden, waar Nederland meer concurrentie heeft. Hier lees je alles over het gecombineerde EK schaatsen in Thialf, Heerenveen.

'Een Nederlands feestje'

De Wit is geen voorstander van het Europees kampioenschap. "Dit niet zozeer vanwege de wedstrijd, maar meer vanwege het deelnemersveld. Bij het Europees kampioenschap allround zijn wat goede Nederlanders, een paar goede Noren en Italianen en nog wat verdwaalde eenlingen", constateert hij. "Bij het Europees kampioenschap sprint wordt het normaal gesproken een Nederlands feestje."

Volgens De Wit heeft dit vooral te maken met de manier waarop de ISU de kwalificatie-eisen heeft samengesteld. Het kostte namelijk best veel moeite om de toernooien vol te krijgen, dus besloot de internationale schaatsunie de boel wat te vereenvoudigen. De beste 1500 meter en 3 (vrouwen) of 5 kilometer (mannen) konden worden samengevoegd voor het beste resultaat, ongeacht of het dezelfde schaatser is.

Quotaplekken per land

Het zorgde voor een quotaplek per land. Als voorbeeld noemt De Wit Kjeld Nuis (1500 meter) en Beau Snellink (5 kilometer), die samen een plek voor Nederland konden verdienen. "Op het eerste gezicht best een goed systeem, zou je zeggen. Tot je er even beter over gaat nadenken en beseft dat specialisten quotaplekken halen voor de allrounders", aldus De Wit.

"Tevens zijn landen die maar weinig rijders hebben bijna kansloos in dit systeem. Een redelijk goede allrounder die als enige rijder van zijn land wil uitkomen voor het EK allround kan zich bijna niet plaatsen in dit systeem", analyseert de Nederlandse coach. Het zit dus zo, volgens De Wit: "Een echte allrounder kan zich niet plaatsen en echte specialisten zorgen voor quotaplekken voor allrounder." Dat terwijl de ISU juist meer landen aan de start wilde hebben.

EK's allround en sprint

In Thialf staan aankomend weekend de schaatstoernooien op het programma. Op vrijdag en zaterdag zijn de sprinters aan de beurt, op zaterdag en zondag de allrounders.

Min-seok, de pupil van De Wit, doet mee aan het allroundtoernooi. Normaal gesproken is hij specialist op de 1500 meter. "De tien kilometer is natuurlijk niet zijn afstand en hij zal hier wat langer over doen dan de anderen", sluit De Wit af met een knipoog.