BLOG: voetbal is een sport voor ouwe lullen vergeleken met hockey
i

ANP

BLOG: voetbal is een sport voor ouwe lullen vergeleken met hockey

admin • 17:41, 15-10-2017 / Laatste Update: 10:27, 07-01-2024

Eigenlijk is voetbal een sport uit de prehistorie. Een sport voor ouwe lullen. Want het loopt qua regels ver achter bij andere sporten. Neem bijvoorbeeld het verschil met hockey, Nederlands 1-na-grootste echte teamsport (na voetbal). Bij hockey blijven ze het spel en de regels verbeteren, maar bij voetbal duurt het langer om een regel aan te passen dan dat een luiaard van Groningen naar Maastricht kruipt.

Bedenk het maar eens zelf: wanneer is er voor het laatst iets écht aangepast in de grootste sport van de wereld?

Videoscheidsrechter

De videoscheids wordt al jaren genoemd in het voetbal. Hij komt nu af en toe opdraven bij een wedstrijd om de KNVB-beker en vanaf volgend seizoen is hij er bij elke eredivisiewedstrijd bij. Maar het heeft eigenlijk veel te lang geduurd voor het zo ver kwam.

Bij het hockey is de videoscheidsrechter al zo'n 12 (!) jaar geleden voor het eerst bij het spel betrokken. Spelers kunnen 1 keer per wedstrijd bij een belangrijke beslissing de videobeelden opvragen. De 2 scheidsrechters op het veld mogen dat onbeperkt doen als zij ergens over twijfelen.

Buitenspel

Ooit... Lang, lang geleden, kon je bij hockey ook buitenspel staan. Dat is in 1996 al afgeschaft. Dat zorgde namelijk voor een spannender spel met meer doelpunten. We hoeven eigenlijk niet uit te leggen dat je bij voetbal nog steeds gewoon buitenspel kunt staan.

Wisselen

'Kom maar efkes wisselen Pietertje!' Dat mogen professionele voetballers maar 3 keer per wedstrijd. Bij hockey maakt het geen fuck uit hoe vaak je wisselt, als je maar niet meer dan 7 wissels op de bank hebt zitten. Ook mogen de spelers gewoon wisselen zonder dat de tijd wordt stilgezet. Er hoeft geen 4de, 5de, 6de of 88ste man aan te pas te komen met een lullig bordje die de wissels aangeeft. Er wordt gewoon doorgewisseld op aangeven van de coach.

Self-pass

Self-wat? De self-pass. Bij voetbal ligt de bal soms minutenlang stil, omdat er een vrije trap wordt genomen. De bal moet helemaal stil liggen (waarom eigenlijk?) en vaak mag de vrije trap pas worden genomen als de scheids een eventueel muurtje op afstand heeft gezet en op zijn fluitje heeft geblazen. De vrije trap die dan eindelijk genomen wordt, moet dan wel bij een teamgenoot of tegenstander terecht komen, je mag 'm niet op jezelf spelen.

Bij hockey hoeft dat dus niet. Daar mag bij een overtreding de bal door een speler zelf worden meegenomen. De speler moet even de intentie hebben om de bal stil te leggen, maar die mag best nog een beetje bewegen. Daarna kan-ie er snel met de bal vandoor om zijn spannende aanval af te maken. Dit zorgt er dus voor dat het spel niet meer zo lang stil ligt en het spel veel sneller gaat.

40-seconden-regel

Dan heb je nog de 40-seconden-regel, die geldt bijvoorbeeld na het maken van een goal. Het team krijgt in het internationale hockey maximaal 40 seconden de tijd om te juichen. Stiekem tijdrekken tijdens het vieren van je doelpunt is er dus niet bij.

Speeltijd

Doordat het tempo (mede door het verschil in regels) zo hoog ligt bij hockey, wordt er maar 4 keer 15 minuten gespeeld. 1 uur dus. Daar tussenin worden kleine pauzes gehouden. Tussen het 2de en 3de 'kwart' wordt een langere pauze ingelast. Er wordt maar 1 uur gespeeld, maar die speeltijd is wel effectief. Ligt het spel stil? Dan de tijd ook. Is de tijd om? Dan is de wedstrijd ook gewoon afgelopen. Geen geouwehoer met discutabele blessuretijd die de scheids in alle hectiek heeft proberen bij te houden. Als de tijd om is, is het gewoon klaar. Het kan wel zo zijn dat je uiteindelijk veel langer naar een wedstrijd aan het kijken bent, omdat het spel af en toe stil ligt, maar tijdrekken lukt dus niet meer.

Meeluisteren met de scheids

Weet je wat ook wel aardig is? Bij hockey kun je als televisiekijker gewoon horen wat de scheidsrechters op het veld naar de spelers roepen. Bijvoorbeeld dat ze hun bek moeten houden, en als ze dat niet doen, dat ze anders van 't veld worden gestuurd.

Al deze regels en aanpassingen bij hockey zijn in de loop der jaren toegevoegd en bijgeschaafd. Dat terwijl de regels van voetbal en hockey in het begin ongeveer hetzelfde waren.

[poll id="634"]