Danny Makkelie vindt fluiten in Saudi-Arabië mooi: ‘Anders, daar leer je van’

21 oktober 2019

ANP

Topscheidsrechter Danny Makkelie fluit, als hij de mogelijkheid heeft, graag een wedstrijdje in Saudi-Arabië. Dat zei de arbiter bij Studio Voetbal zondagavond.


Volgens Makkelie is het een prachtige ervaring en leert hij er veel van als scheidsrechter. "In een andere taal communiceren, non-verbaal word je beter, het is een andere cultuur, spelers reageren anders...", somde hij op.

Meer dan money
Hij zit er niet puur en alleen voor het geld, benadrukte hij. "Dat wil ik wel even uit de wereld halen. De vergoeding is 1,5 keer dat wat we in de eredivisie krijgen. Als ik voor het geld floot, zat ik er elke week", grapte Makkelie, die zich vooral wil ontwikkelen en de Saudi's een handje wil helpen.

"Zij hebben een groot probleem met scheidsrechters omdat zij de arbiters uit hun eigen land niet vertrouwen", vervolgde Makkelie. Naar eigen zeggen hoefde hij niet lang na te denken toen de Saudische bond hem benaderde om aldaar eens op de fluit te blazen. Ook de politieke standpunten van het land veranderden daar niets aan.

Elk huis met z'n kruis
"Zo heeft ieder land wel iets. Zo lang het niet gevaarlijk is voor mij en mijn team om daar te zijn, zagen wij geen redenen om het niet te doen. Spelers en trainers vertrekken ook naar andere, omliggende landen. Daar hebben we als team goed naar gekeken."

Dat laatste viel niet lekker bij presentator Sjoerd van Ramshorst. In de week, een paar dagen na de Coming Out Day, waarin aanvoerders banden, scheidsrechters en trainers speldjes, en journalisten plopkappen hadden in de regenboogkleur, vond Van Ramshorst het vreemd dat Makkelie zich zomaar 'in laat huren' om in een land te gaan fluiten waar homoseksualiteit bestraft wordt met de doodstraf.

Een betere wereld begint...
"In elk land zijn er dingen, maar ik snap wat je zegt Sjoerd. Alleen: in mijn eentje kan ik het niet veranderen. Of we doen allemaal niets, of we maken allemaal een statement. Sport is voor de mensen, voor de burgers. Het is mijn taak om te fluiten en niet om de sport aldaar beter te maken. Vind men dat ik daar niet kan fluiten, dan stop ik daarmee."

Ook haalde Makkelie in discussie met Van Ramshorst het WK in 2022 in Qatar aan, waar ook mensenrechten geschonden worden. "Moet ik dan niet gaan? En de spelers dan?", zegt Makkelie. "Die gaan toch ook?"