FOX overtreedt mediawet: Feyenoord zou op open net te zien moeten zijn

16 augustus 2018

Proshots

Feyenoordfans zouden het recht hebben om donderdagavond de wedstrijd tegen AS Trencín op een open en dus gratis tv-kanaal te zien. Dat is echter niet het geval.


De wedstrijd zit, net als FC Basel-Vitesse, namelijk achter de decoder bij FOX Sports 1 en 2. De zender overtreedt daarmee de Mediawet. Dat bevestigen het Commissariaat van de Media en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan het AD.

Nationaal belang
Alle wedstrijden van de Europa League én de Champions League staan op een speciale evenementenlijst en moeten volgens de mediawet worden uitgezonden op een open kanaal dat minstens 75% van alle huishoudens in Nederland bereikt, zonder dat die daar extra voor moeten betalen.

Niet op het open kanaal
FOX heeft zo’n open kanaal (waar je bijvoorbeeld naar The Simpsons kunt kijken), maar Feyenoord – AS Trencín (20.30 uur) en FC Basel – Vitesse (20.00 uur) zijn alleen te zien op abonneezenders van FOX Sports. ,,Ze moeten de wedstrijden dus op hun open kanaal uitzenden óf het betaalkanaal open zetten voor iedereen'', aldus woordvoerder Sander van Dam van het Ministerie van OCW tegen het Algemeen Dagblad.

Ziggo
In 2016 werd Ziggo Sport nog door het Commissariaat voor de Media op de vingers getikt, omdat ze de wedstrijden in de voorronde van de Champions League niet op een open kanaal hadden uitgezonden. Een jaar later werd de wedstrijd van Ajax tegen Nice ook op Eurosport uitgezonden en dit jaar stelde Ziggo het kanaal zelfs even gratis beschikbaar voor heel Nederland.

En nu?
Het Commissariaat kan niet zeggen of ook FOX een straf te wachten staat. De mediawaakhond velt namelijk altijd pas achteraf een oordeel. Het zou namelijk kunnen dat FOX nog snel iets fixt en Feyenoord gewoon op het open kanaal te zien is.

RTL 7
De 1e wedstrijd tegen Trencín was overigens nog te zien op het open kanaal RTL 7. De zender zag (waarschijnlijk door de grote nederlaag) af van de uitzendrechten voor de return.

Reactie Vitesse
Vitesse regeert verbaasd tegen de krant. ,,Wij weten dat de thuisspelende club in deze fase de rechten heeft van zijn Europese wedstrijd”, stelt directeur Joost de Wit van de Arnhemse club. ,,De ene maakt dan een deal met FOX, zoals wij, of met een andere zender. En pas deed AZ dat met Facebook. We zijn niet op de hoogte dat deze wedstrijden op het open kanaal te zien zouden moeten zijn. Raar dat dat na al die jaren ineens boven water komt, maar we juichen dat uiteraard toe, want wij willen natuurlijk ook dat er zoveel mogelijk mensen naar Vitesse kijken.”