Help Opsporing Verzocht om schutter van aanslag op oud-voetballer Abdellaoui te vinden

29 maart 2020

ANP

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de aanslag op ex-voetballer Yassine Abdellaoui. De oud-speler van Willem II, NAC, Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap werd op woensdagavond 6 februari 2019 om half 12 ’s avonds op de George Sliekerkade in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekende schutter. En die moet nog gepakt worden!


De schutter heeft op 6 februari 2019 5 keer geschoten, als door een wonder heeft slechts 1 kogel Abdellaoui geraakt. "Ik wist meteen: deze kogels zijn helemaal niet voor mij bedoeld", zei Abdellaoui in een interview in het AD in november.

"Ze moesten mijn zwager hebben, ik had zijn Audi A1 geleend. Na de training had ik een vriend thuis afgezet en reed ik naar IJburg om de auto terug te brengen. Ik kon geen parkeerplek vinden. Ik had de Audi een stuk verderop geparkeerd en liep naar huis om de sleutels door de brievenbus te gooien. Het regende hard en ik had mijn capuchon op gedaan. Toen ik naar het huis liep, kwam ik iemand op straat tegen. Dat bleek later de schutter."

'En toen werd ik neergeschoten'
"Op weg naar het huis kwam ik langs wat horecagelegenheden en daar kwam iemand naar buiten die weg wilde gaan. Ik dacht: ‘Hé, dan zet ik mijn auto op zijn plek’. Ik ben de wagen gaan halen, parkeerde hem nu wel dicht bij haar huis. Ik stapte uit, pakte mijn voetbaltas en liep naar het huis van mijn zus. En toen werd ik neergeschoten."

'Heb hem niet herkend'
Abdellaoui had de scooter met de bestuurder die de schutter in de veiligheid moest brengen nog horen starten. "Ik wist dat ik de schutter eerder had zien lopen, maar ik heb hem verder niet herkend. Ik heb me afgevraagd waarom hij de 1e keer al niet heeft geschoten. Ik denk dat hij twijfelde. Mijn zwager is geen Marokkaan. Hij moet hebben gedacht: ‘Is dit nou een Marokkaan? Maar het moet hem zijn, dit is de straat, het is zijn auto’. Of het een waarschuwing was, weet ik ook niet. Schieten schijnt nog niet zo makkelijk te zijn, heb ik me laten vertellen.’’

De politie in Amsterdam verklaarde later dat de oud-voetballer zelf niet betrokken is bij de hoogstwaarschijnlijk criminele ruzie die heeft geleid tot de schoten in IJburg.

Opsporing Verzocht is dinsdag 31 maart van 20.30 tot 21.15 uur te zien op NPO1. De herhaling is op woensdag 1 april vanaf 11.55 uur te zien via NPO2.