‘Nederlandse en Belgische clubs spraken deze week over BeNeLiga’

1 juni 2019

BSR/SOCCRATES

Het is al ontzettend vaak geopperd, maar nooit werd er heel serieus werk van gemaakt. Toch gingen deze week Nederlandse en Belgische clubs weer om de tafel om het over een BeNeLiga te hebben. Volgens Het Laatste Nieuws zijn de Nederlanders nu een keer niet meteen tegen het plan.


Voor Nederland waren Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht van de partij. De Belgische afvaardiging bestond uit Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en Racing Genk. AA Gent was ook uitgenodigd, maar kon er niet bij zijn.

Meer geld
De inzet is duidelijk: een competitie opstarten met 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs. Op deze manier moet er meer geld worden opgehaald, zodat 'onze' topclubs meer kunnen concurreren met Europese grootmachten. Een verandering in het Champions League-format zou alles zelfs in een stroomversnelling kunnen brengen, aldus HLN.

Beren op de weg
Maar om zoiets te regelen moeten natuurlijk heel wat hordes worden genomen. In België lopen de tv-contracten volgend jaar af, terwijl in Nederland dit pas in 2025 het geval is. Dat kan een probleem vormen, maar er wordt gekeken hoe die deal kan worden beëindigd.

Wens van de UEFA
De UEFA ziet het echter graag dat kleinere landen gaan samenwerking op het gebied van competities. Daarom worden er 'voordeeltjes' beloofd, zoals gegarandeerde Europese tickets voor Belgische én Nederlandse clubs, zelfs al eindigden bijvoorbeeld alle Belgische clubs onderaan.