Robin van Persie: de mooiste momenten uit een schitterende carrière (video’s)

12 mei 2019

Getty

Na 35 jaar vindt Robin van Persie het genoeg geweest. Zondag speelt de Rotterdammer zijn 594e en laatste wedstrijd ooit. Speciaal daarvoor blikken we terug op de geweldige carrière van de man die all-time topscorer van het Nederlands Elftal is.


Kampioen van Engeland, speler van het jaar in Engeland, winnaar UEFA Cup, winnaar KNVB Beker, Zilver en Brons op WK's, 102 interlands met 50 goals: dat is een erelijst waar je u tegen mag zeggen. Maar Robin van Persie is niet alleen de man van de prijzen, hij is ook de man van de momenten.

Feyenoord
Als jochie van 17 maakte Van Persie al veel indruk in de jeugd van Feyenoord, waar hij van Varkenoord 1 grote pannakooi maakte. Wat zijn droom toen was? ,,In het 1e van Feyenoord spelen, en daarna bij Arsenal, ofzo.''
Arsenal
Arsenal kwam snel, volgens veel mensen té snel. Toen hij in 2004, vlak voor zijn 21e, naar een ploeg vertrok waar de beste voetballers ter wereld rondliepen, voorspelden maar weinig mensen dat hij het daar zou redden. Tussen sterren als Bergkamp, Henry, Pires en Viera bewees Van Persie dat hij volwassen werd. Langzaam groeide hij in Londen uit tot de beste speler van de club.

De eerste jaren in Oranje
Als Arsenal-speler werd Robin van Persie ook international. Marco van Basten nam 'm in 2006 voor het eerst mee naar een WK. Al in de 1e wedstrijd van dat toernooi liet Van Persie een geweldige indruk achter in Duitsland. Ook met het Oranje van het EK 2008 maakte Van Persie geweldige wedstrijden mee.
Manchester United
Woedend waren de Arsenal-fans toen Robin van Persie voor 30 miljoen euro naar aartsrivaal Manchester United ging. Maar het maakte de Rotterdammer weinig uit. Hij moest en zou de Premier League winnen en bij Arsenal, dat ieder seizoen topspelers verloor, zou dat een moeilijke klus worden. Al in zijn 1e wedstrijd voor The Red Devils was de nieuwe spits weergaloos en aan het eind van dat seizoen was de enige Premier League-titel uit zijn carrière binnen.
Laatste jaren in Oranje
Een paar seizoenen later leek het minder te gaan met de captain van Oranje. Niemand verwachte dat het allermooiste nog moest komen. Nederland was naar het WK in Brazilië gegaan om geslacht te worden, was de verwachting. 1 snoekduik veranderde alles.
Comeback
In januari 2018 keerde Van Persie terug naar het oude nest. Na een slechte periode bij Fenerbahce leek het in de eerste maanden niet meer te worden dan een paar invalbeurtjes. Maar in zijn 2e seizoen veranderde dat beeld. Robin van Persie, inmiddels 35, was veruit de beste speler bij een kwakkelende ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Een van zijn beste wedstrijden moet de 6-2 overwinning op Ajax zijn geweest, waarin hij zelf 2 keer op een heerlijke manier het net vond.
Maarten Westerduin