Man aangeklaagd na gevaarlijke situatie met hakbijl voor Polen - Nederland
Politie-inzet na een incident vlak bij de duizenden Nederlandse fans in Hamburg. © ANP

Man aangeklaagd na gevaarlijke situatie met hakbijl voor Polen - Nederland

19:00, 17-06-2024 / Laatste Update: 19:23, 17-06-2024

De man die zondag in Hamburg in de buurt van de Nederlandse stoet voor een gevaarlijke situatie zorgde, wordt officieel aangeklaagd voor poging tot doodslag. De politie schoot de man, die gewapend met een hakbijl agenten bedreigde, uiteindelijk neer. Meerdere Oranje-fans zouden de schoten van de Duitse politie ook hebben gehoord.

Het incident vond zondag plaats aan de Reeperbahn, wat op loopafstand ligt van de Nederlandse fanzone. Tienduizenden Oranje-fans waren daar zondag voorafgaand aan het duel met Polen al de hele dag feest aan het vieren. Volgens Duitse media zorgde de man gewapend met een bijl voor onrust. Wat het motief van de man is, wordt nog onderzocht. Een woordvoerdster van de politie ging ervan uit "dat het niks met voetbal te maken heeft".

SBS 6 liet zondag weten dat de man zou hebben geprobeerd de politie te lijf gegaan en zich juist niet richtte op de Nederlandse voetballiefhebbers. De politie schoot meerdere malen. BILD meldde zondag dat de politie eerst pepperspray gebruikte tegen de aanvaller en daarna een vuurwapen. Na een waarschuwingsschot werd er gericht geschoten om de man te stoppen.

Schoten gehoord

Volgens een verslaggeefster van SBS 6 hoorden ook de Oranje-fans de schoten. Meerdere Nederlandse fans wisten dus dat er iets aan de hand was, maar ook heel veel nietsvermoedende fans krijgen ineens een pushmelding met het nieuws op de telefoon binnen. Buiten de man met de hakbijl raakten er geen andere mensen gewond.

Het Duitse Bild schreef dat de politie aanvankelijk alleen een waarschuwingsschot loste. Vervolgens werden verschillende schoten gelost totdat de man in elkaar zakte. Hij werd afgevoerd in een ambulance.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.