FC Twente voorlopig gered door gemeente Enschede

FC Twente voorlopig gered door gemeente Enschede

admin • 21:25, 18-12-2015 / Laatste Update: 03:41, 07-01-2024

ENSCHEDE – De gemeente Enschede heeft ingestemd met de garantstelling van 32 miljoen euro aan FC Twente. Tijdens de raadsvergadering op vrijdagavond waren 28 raadsleden voor het voorstel. Negen waren er tegen.

Met de garantstelling lijkt de toekomst van FC Twente in ieder geval voorlopig verzekerd. Op het moment dat het plan voor garantstelling werd aangenomen ontvouwden aanwezige supporters een spandoek met de tekst 'Enschede is onze stad'.

Enschede Anders was tegen het voorstel. De partij vond het bedrag van 32 miljoen euro niet te verkopen aan mensen die van een bijstandsuitkering moeten leven. GroenLinks wilde een lagere garantstelling, maar kreeg van de wethouder te horen dat een lager bedrag dan de 32 miljoen euro in het voorstel niet mogelijk is.

Aanloop

FC Twente nam de afgelopen weken twee belangrijke horden om in aanmerking te komen voor de steun van Enschede. Met de garantstelling van 32 miljoen euro van de gemeente kan FC Twente bij een bank geld lenen. Daarmee kan de club een aantal andere schuldeisers afkopen. Ook kan de club met de lening de gemeente 17 miljoen euro terugbetalen. Aan de garantstelling van 32 miljoen zijn strenge regels gebonden. Als Twente zich er aan houdt, kost het Enschede helemaal geen geld.

Lastenverlichting van 4 miljoen

FC Twente is volgens de overeenkomst die vanavond in stemming komt niet langer eigenaar van De Grolsch Veste. Het stadion komt in een stichting en Twente gaat jaarlijks 2,5 miljoen euro huur betalen, plus 125.000 euro voor het onderhoud. Dat geld gaat naar de gemeente en voor een stukje naar de banken die het stadion in onderpand hebben.