FIFPro wil nieuw transfersysteem

FIFPro wil nieuw transfersysteem

admin • 10:15, 18-09-2015 / Laatste Update: 03:37, 13-12-2023

De FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, gaat een klacht indienen bij de Europese commissie over het huidige transfersysteem. Dat laat secretaris-generaal Theo van Seggelen van de FIFPro weten in gesprek met de NOS.

 

Geen andere keus

"Spelers en zeker minderjarige spelers moeten beter beschermd worden, er moet een betere distributie komen van geld om ook kleine clubs te helpen en we moeten het aantal huurcontracten verminderen", legt Van Seggelen uit. De FIFPro overlegde al zonder succes met vertegenwoordigers van de Europese clubs (ECA) en competities (EPFL). "We hebben nu geen andere keus dan naar de Europese Commissie te stappen."

Illegaal

Als de Europese commissie instemt met de klacht, verklaart ze het huidige transfersysteem juridisch illegaal. "We zijn er niet op uit om het transfersysteem op te blazen. Wij willen balans brengen tussen rechten van spelers en clubs", aldus Van Seggelen.

Persconferentie

De klacht van de FIFPro richt zich op de terreinen mededinging, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het vrij verkeer voor werknemers. De vakbond heeft voor vrijdag een persconferentie aangekondigd.

Lees ook: Verstappen verliefd op Zweedse

Lees ook: Shaw moet tweede operatie ondergaan

Lees ook: 'Ziyech opvolger van Sneijder'