Flirtende Van Gaal loopt steeds een blauwtje
i

ANP

Flirtende Van Gaal loopt steeds een blauwtje

Harry Nijland • 15:26, 20-08-2015 / Laatste Update: 08:12, 13-12-2023

In één jaar tijd heeft Louis van Gaal bij Manchester United bijna 300 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Een onwijs hoog bedrag, zeker als je bedenkt dat Van Gaal vroeger bekend stond als een trainer die de eigen jeugd veel vertrouwen gaf en zich niet of nauwelijks op de transfermarkt roerde. Deze zomer kwamen er al vijf nieuwe spelers naar Old Trafford, maar het hadden er zomaar meer kunnen zijn als er geen spelers waren geweest die flirts van de Nederlander hadden genegeerd.

Dé droomkandidaat van Van Gaal voor het centrum van de verdediging was Sergio Ramos.  De 29-jarige Spanjaard is al jaren in dienst van Real Madrid, maar hij voelde zich al een tijdje niet meer gerespecteerd in de Spaanse hoofdstad. Hij kreeg bovendien ook nog ruzie met voorzitter Florentino Peréz en dreigde zelfs met een vertrek.

Van Gaal leek al in zijn nopjes en dacht dat de komst van de 128-voudig Spaans international snel zou rondkomen. Dit bleek echter niet waar. Ramos tekende deze week een nieuw contract bij Real, waardoor hij nu tot 2020 in Madrid vastligt.

Overschakelen naar tweede keus Nicolás Otamendi is ook geen optie meer. De Argentijnse verdediger verliet Valencia deze week voor Manchester City, nota bene de aartsrivaal van Manchester United. Daarom heeft Van Gaal Daley Blind maar naast Chris Smalling in het hart van de verdediging gezet. Blind speelde immers een groot deel in de jeugd van Ajax op die positie.

Nog steeds geen spits

Met Morgan Schneiderlin en Bastian Schweinsteiger wist Van Gaal wel zijn gewenste versterking voor het middenveld binnen te halen. Blijft nog over de positie van spits. Waar Robin van Persie (Fenerbahçe) en Radamel Falcao (Chelsea, was gehuurd van AS Monaco) Manchester United verlieten, kwam er nog geen vervanger voor terug.

Ondanks verwoede pogingen van Van Gaal om Edison Cavani (PSG), Karim Benzema (Real Madrid) en Harry Kane (Tottenham Hotspur) te halen, begon Wayne Rooney in de punt van de aanval aan het seizoen. De 29-jarige Engelsman heeft al vaak laten weten dat hij het liefst op de 'nummer 10' positie speelt, maar schikt zich toch in de rol die Van Gaal hem heeft toebedeeld bij gebrek aan beter.

Ook had de 64-jarige oefenmeester graag nog een versterking op de vleugel gezien. Pedro (FC Barcelona) gold lang als kandidaat nummer één, maar maakte uiteindelijk voor 30 miljoen euro de overstap naar Chelsea. Sadio Mané, vorig seizoen goed voor 10 goals bij Southampton, was ook in beeld, maar hij mag van Ronald Koeman het St. Mary's Stadium niet verlaten.

Müller

Toch zou het kunnen dat Van Gaal deze week alsnog een nieuwe versterking mag verwelkomen. Het gerucht gaat dat Manchester United een bod heeft uitgebracht van 85 miljoen euro op Thomas Müller. De aanvallende middenvelder, die ook in de spits uit de voeten kan, debuterende onder Van Gaal bij Bayern München en groeide in korte tijd uit tot vaste waarde. Het is dan ook maar de vraag of Bayern hem zomaar wil laten gaan, aangezien de kampioen van Duitsland het geld niet nodig heeft.

Nog tot en met 1 september heeft Van Gaal de tijd om zijn voormalige oogappel te contracteren en om misschien nog verder te 'flirten' met andere spelers. Mocht dat niet meer lukken, dan kan hij altijd nog terugvallen op zijn 'handelsmerk': het beter maken van jeugdspelers.

Lees ook: 5 voetballers die de inworp als machtig wapen gebruiken (video)

Lees ook: ‘Keeperswissel Feyenoord dient zich aan’

Lees ook: ‘Roda JC wil voormalig Juventus-aanvaller’

Lees ook: City heeft 125 miljoen over voor tweetal

Lees ook: ‘Ik vind dat Van Gaal op Mourinho is gaan lijken’