In 8 competities wordt meer uitgegeven dan in Eredivisie

In 8 competities wordt meer uitgegeven dan in Eredivisie

16:54, 02-09-2015 / Laatste Update: 11:47, 13-12-2023

Engelse clubs braken deze zomer een transferrecord door ruim 1,17 miljard euro uit te geven, meldden we dinsdag. Maar hoe verhoudt de geldsmijterij in de Premier League zich tot de andere competities?

Het verschil is gigantisch, en dat zal de komende jaren alleen maar oplopen vanwege de exorbitante tv-deal die de Engelse clubs voor de komende drie jaar afsloten. Tussen 2016 en 2019 mogen de Premier League-clubs 7 miljard verdelen.

Qua transferuitgaven is de Serie A verrassend de tweede competitie van het afgesloten transferwindow. Italiaanse clubs gaven iets minder dan de helft van de Engelse clubs uit: 576 miljoen. Daarmee lijkt de Serie A definitief aan een comeback bezig in de top van het Europees voetbal. De finaleplaats van Juventus in de Champions League-finale van afgelopen seizoen was daar al een eerste voorbode van.

De Spaanse clubs gaven een fractie minder  uit dan de Italiaanse: 572 miljoen. Dat valt deels te verklaren doordat de transferinkomsten in Italië ruim 100 miljoen hoger lagen dan in Spanje. Ook het transferverbod van FC Barcelona speelt een rol . Al omzeilde de winnaar van de Champions League het verbod wel door Arda Turan en Aleix Vidal al vast te leggen. Tot januari mogen beide spelers alleen trainen.

Bundesliga

De Bundesliga is de eerste competitie waar meer geld binnen kwam dan eruit ging. Duitse clubs gaven samen 410 miljoen uit en incasseerden 477 miljoen. Een nettowinst van 67 miljoen. Iets minder dan de transfersom van Kevin De Bruyne. Met 74 miljoen euro was de Belg die Wolfsburg voor Manchester City verruilde de duurste voetballer deze zomer.

De Franse Ligue 1 volgt op bescheiden afstand van de vier topcompetities. Hoewel Paris Saint-Germain weer kwistig met bankbiljetten strooide deze zomer, maken alle Franse clubs samen 96 miljoen euro winst. Het Championship - de tweede divisie van Engeland -  is de zesde competitie qua uitgaven deze transferwindow. Bovenmodale eredivisiespelers als Tjaronn Chery, Elvis Manu, Maikel Kieftenbeld, Andreas Bjelland en Tommy Oar kozen deze zomer voor een stap naar het Championship.

Eredivisie

Ook de Turkse Süperlig (86) en de Portugese Primeira Division (70) gaven de afgelopen transferzomer meer geld uit aan nieuwe spelers dan de Nederlandse Eredivisie: ruim 51,5 miljoen euro. Daarmee staat de Nederlandse competitie op de achtste plek.

PSV'er Gaston Pererio was met 7 miljoen de duurste aankoop in ons land. Hij wordt op de voet gevolgd door Nemanja Gudelj (naar Ajax voor 6 miljoen) en de nieuwe PSV'ers Hector Moreno (5) en Davy Pröpper (4,5). Door onder meer de verkoop van Memphis (27,5 miljoen) Georginio Wijnaldum (20) en Jordy Clasie (12 miljoen) maakten de eredivisieclubs deze zomer samen 87 miljoen winst op de transfermarkt.

De Belgische Jupiler League complementeert de top-10 van big spenders op de transfermarkt met ruim 36 miljoen euro. De Duitse Tweede Bundesliga (35 miljoen), de Mexicaanse Liga MX (30) en Saudi Professional League uit Saudi-Arabië (29) kwamen net te kort voor een top-klassering.

Alle cijfers zijn afkomstig van Transfermarkt.de