Negatieve balans Oranje tegen Tsjechië

Negatieve balans Oranje tegen Tsjechië

admin • 10:31, 11-10-2015 / Laatste Update: 08:01, 13-12-2023

Het Nederlands elftal heeft dinsdag alleen baat bij een overwinning op Tsjechië, maar de onderlinge balans biedt Oranje weinig hoop. Van de tien vorige duels won Tsjechië er vier, Nederland stapte drie keer als winnaar van het veld. Drie confrontaties eindigden in een gelijkspel.

Oranje kan het EK alleen nog bereiken als het op de slotdag van de kwalificatiereeks zelf wint van Tsjechië en concurrent Turkije in Konya verliest van IJsland. Het eerdere duel in groep A met de Tsjechen, op 9 september vorig jaar in Praag, ging verloren. Václav Pilar profiteerde in de laatste minuut van een mislukte kopbal van Daryl Janmaat en zorgde er daarmee voor dat Oranje een valse start maakte in de EK-kwalificatie (2-1).

Het Nederlands elftal klopte Tsjechië op het EK van 2000 met 1-0 en won in de kwalificatie voor het WK van 2006 twee keer van de Tsjechen (2-0 en 0-2). De pijnlijkste nederlaag was op het EK van 2004, toen Oranje na de wissel van Arjen Robben een voorsprong van 2-1 uit handen gaf (2-3).

Lees ook: Speelster Ajax scoort en laat bh zien (video)

Lees ook: ‘IJsland gaat er alles aan doen om Oranje te helpen’

Lees ook: Misschien toch weer dramamotor Renault voor Red Bull