'Politieke spanning als zwaard van Damocles boven loting EL'

'Politieke spanning als zwaard van Damocles boven loting EL'

17:20, 23-04-2015 / Laatste Update: 11:03, 13-12-2023

Het kan morgen een historische dag worden in de geschiedenis van de UEFA. Als Dnjepr Dnjepropetrovsk, Dinamo Kiev en Zenit Sint-Petersburg zich vanavond plaatsten voor de halve finales van de Europa League, dan staat de loting al vast voordat de balletjes in beweging zijn gebracht. Dat melden de BBC en Voetbal International.

Vandaag bepaalde de Europese voetbalunie dat ook in de halve finale geen Oekraïense en Russische voetbalclubs tegen elkaar mogen uitkomen. Dat is al sinds vorig jaar zomer een gevolg van de politieke spanningen tussen beide landen.

Als behalve Zenit St. Petersbrug vanavond ook Dnjepr Dnjepropetrovsk en Dinamo Kiev de halve finale bereiken dan spelen de laatste twee clubs - beide uit Oekraïne - tegen elkaar. Voor een plek in de halve finale ontvangt Dnjepr vanavond Club Brugge en moet Dinamo Kiev op bezoek bij het Italiaanse Fiorentina. Zenit Sint-Petersburg treft na de uitschakeling van Sevilla de winnaar van Napoli - Wolfsburg.

De enige reden waarom de namen van Dnjepr, Zenit, Dinamo Kiev en - vrijwel zeker - Napoli alsnog in een koker gaan voor de loting is om het thuisvoordeel te bepalen.

De finale van de Europa League is op 27 mei in de Poolse hoofdstad Warschau.