Uitzinnige Oranje-fans trekken massaal door Hamburg: bekijk hier de beelden van het Nederlandse feestje
Oranje-fans in Hamburg © OnsOranje

Uitzinnige Oranje-fans trekken massaal door Hamburg: bekijk hier de beelden van het Nederlandse feestje

12:52, 16-06-2024 / Laatste Update: 13:02, 16-06-2024

Het Nederlands elftal begint zondag om 15:00 uur aan het EK in Duitsland met een wedstrijd tegen Polen. De Oranje-fans nemen inmiddels heel Hamburg over met een grote stoet. Bekijk hier de beelden van het schitterende Nederlandse feestje in Duitsland.

Tijdens de parade door Hamburg heeft zich wel een bizar moment voorgedaan. Een man met een bijl zou neergeschoten door de politie, nadat hij agenten aanviel. Dat melden verschillende Duitse media. Of er mensen gewond zijn geraakt is niet bekend.

Man aangeklaagd na gevaarlijke situatie met hakbijl voor Polen - Nederland

17 juni 2024, 19:00

De man die zondag in Hamburg in de buurt van de Nederlandse stoet voor een gevaarlijke situatie zorgde, wordt officieel aangeklaagd voor poging tot doodslag. De politie schoot de man, die gewapend met een hakbijl agenten bedreigde, uiteindelijk neer. Meerdere Oranje-fans zouden de schoten van de Duitse politie ook hebben gehoord.

In Hamburg is een speciale fanzone ingericht voor de supporters van het Nederlands elftal. Daar verzamelden zich vroeg op de dag al honderden mensen om zich samen op te warmen voor de eerste Oranje-wedstrijd van het toernooi. Inmiddels is het plein volgepakt met mensen die op worden gewarmd door de muziek van Chef'Special en Armin van Buuren. Die artiesten zijn ook verantwoordelijk voor het officiële Oranje-nummer van het EK.

De Oranje-parade is inmiddels ook gestart onderweg naar het Volksparkstadion, waardoor hele straten prachtig oranje kleuren dankzij tienduizenden Nederlanders. De wedstrijd en alle ontwikkelingen rondom het duel zijn de hele dag door te volgen via ons liveblog.

Polen

Oranje neemt het in de eerste groepswedstrijd op tegen Polen. De ploeg van Ronald Koeman treft een gehavend elftal vanwege de vele blessures bij het team. Onder andere topspits en sterspeler Robert Lewandowski zal geen minuten kunnen maken tegen Oranje. De aanvalsleider van FC Barcelona raakte in de oefenwedstrijd tegen Turkije geblesseerd. Het is nog niet bekend of hij de rest van het toernooi wel kan spelen, maar hij is inmiddels begonnen met trainen. Verder raakten in dat duel ook Karol Swiderski en Pawel Dawidowicz ook geblesseerd, maar zij lijken fit genoeg om tegen Nederland aan te treden.

Grasmat

De grasmat van het Volksparkstadion lijkt wel een minpunt te zijn voor beide partijen. Aanvoerder Virgil van Dijk sprak zich al uit over de slechte staat van de ondergrond in het Hamburgse stadion. "We gaan ervan uit dat het ongeveer hetzelfde is als in maart, tijdens onze oefenwedstrijd in Frankfurt tegen Duitsland. Dat het veld heel snel los zal komen te liggen. Dat is wel balen, maar beide elftallen moeten er mee om zien te gaan."

Ronald Koeman kiest voor verwachte elf spelers tegen Polen: Stefan de Vrij in de basis

16 juni 2024, 13:52

Nederland speelt zondagmiddag om 15.00 uur tegen Polen de eerste wedstrijd op het EK. Bondscoach Ronald Koeman wilde de dag van te voren weinig weggeven, maar gaf eerder al tussen de regels wat hints. De opstelling wijkt weinig af van de laatste oefeninterland tegen IJsland. Daarmee start Koeman met een redelijk onervaren middenveld.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.