Voetbalverbeteraar Van Basten: 'Lang genoeg in de voetballerij gezeten'
i

Getty

Voetbalverbeteraar Van Basten: 'Lang genoeg in de voetballerij gezeten'

admin • 20:43, 05-03-2017 / Laatste Update: 18:58, 12-12-2023

Van Basten is sinds kort Chief Officer for Technical Development bij de FIFA. In die functie houdt hij zich bezig met van alles. “Soms gaat het over competitie, spelregels, scheidsrechterlijke zaken, wedstrijdsituaties en we proberen het voetbal zo goed mogelijk te sturen en te helpen. Daar komt veel bij kijken.”

Altijd al bezig met regeltjes

Deze functie bevalt San Marco uitstekend. Als trainer voelde hij zich vaak wat 'beperkt', omdat hij nooit volledig mee kon doen of iets voor kon doen door zijn slechte enkels. Nu kan hij wel alles geven voor zijn werk, wat hij eigenlijk altijd al deed. “Ik heb altijd wel gedacht over voetbal om het leuk, eerlijk en zuiver te hebben. Op een of andere manier maak ik me daar druk over", zegt hij in gesprek met de NOS. “Op straat waren we altijd bezig met partijtjes vormen. Ik was altijd wel bezig met de regels en ook dat ze dusdanig geintepreteerd werden dat we ook wonnen. Dus dat heb ik wel van jongs af aan meegenomen."

Dit weekend weer momenten waarop technologische hulpmiddelen (Goal Line Technology en Video Assistant Referee) uitkomst hadden kunnen bieden

— Marco van Basten (@MarcoVanBasten) 5 maart 2017

Nadenken over verbeteringen

"Ik vond het vroeger leuk om te voetballen en nu vind ik het leuk om een leuke wedstrijd te zien." In de functie die hij nu bekleed kan hij daar ook verandering in brengen. De videoscheidsrechter is een van de dingen waar hij zeer tevreden over is, zo liet hij eerder al weten. "Er gebeuren af en toe dingen waar ik me niet in kan vinden, daar denk ik dan over na om het te kunnen verbeteren. Ik heb voetbal zeker niet uitgevonden, maar ik denk wel lang in de voetballerij gezeten en dat ik het gevoel heb om bepaalde dingen goed in te schatten.”