Voor minder dan landstitel doet Feyenoord het niet

Voor minder dan landstitel doet Feyenoord het niet

11:53, 15-08-2015 / Laatste Update: 00:19, 13-12-2023

Bij Feyenoord werd in mei teruggeblikt op het mislukte vorig seizoen. Dat nooit meer, was de algemene mening. En dus mocht Martin van Geel een buslading nieuwe spelers halen. Ervaren nieuwkomers in plaats van de zo geroemde eigen jeugd, een duidelijke stijlbreuk in het beleid. Geen probleem natuurlijk, zolang het succes oplevert. En als het verkeerd uitpakt? Dan zullen er koppen rollen in de Kuip.

Onder luid applaus wandelde Eric Botteghin gisteren voor het eerst het trainingsveld van Feyenoord op. De zevende nieuwkomer in de Kuip wakkerde het optimisme nog maar eens aan. Feyenoord mag dan vorig seizoen 29 punten achterstand hebben gehad op koploper PSV en in de zomer de speler die er met kop en schouders bovenuit stak hebben verkocht: het volledig gerenoveerde team moet in staat worden geacht voor het eerst sinds 1999 weer eens een landstitel op te eisen. Ook na een zo goed als mislukte voorbereiding en een enigszins fortuinlijke eerste zege tegen FC Utrecht.

Doelstelling
De officiële doelstelling zal technisch directeur Martin van Geel pas volgende maand formuleren, maar intern zijn er geen twijfels meer. Voor minder dan het kampioenschap doen ze het niet in de Kuip. Van Geel had iets uit te leggen toen Feyenoord vorig seizoen met lege handen achterbleef in de eredivisie. En na de interne evaluatie in mei bleven twee zaken kaarsrecht overeind staan. De Rotterdammers waren vorig seizoen niet op tijd klaar voor de competitie. En na zo'n teleurstellend seizoen moest de selectie volledig worden opgefrist.

Met beide punten is Van Geel fanatiek aan de slag gegaan. Feyenoord is nu inderdaad veel eerder dan afgelopen seizoen op oorlogssterkte. Met liefst zeven nieuwe spelers lijkt het elftal in geen velden of wegen meer op de formatie die vorig seizoen zo pijnlijk faalde.

In de Kuip knikken de invloedrijke sponsors goedkeurend. Zeven nieuwe spelers en dan waren Eljero Elia, Jan-Arie van der Heijden en Dirk Kuyt ook nog eens transfervrij. Al gaf de club bij elkaar natuurlijk wel rond de negen miljoen euro uit aan bij de subtop weggeplukte spelers. En naderen veel nieuwe spelers in de Kuip alweer een jaarsalaris van een miljoen euro. Aan de andere kant: alleen de verkoop van Jordy Clasie aan Southampton leverde al 12,8 miljoen euro op.

Zonder restwaarde
Precies een jaar geleden schoof algemeen directeur Eric Gudde nog aan bij Nieuwsuur en meldde toen dat 'Feyenoord alleen wilde investeren in jonge spelers die nog wat opleveren'. Dat de huidige aankopen over het algemeen late twintigers zonder forse restwaarde zijn, daarvan ligt vooralsnog niemand wakker. Maar wat als de prestaties van dit Feyenoord onverhoopt toch zwaar achter mochten blijven bij de inmiddels alweer torenhoge verwachtingen?

Dan wordt er gewezen naar het aanstellen van een totaal onervaren trainer door technisch directeur Martin van Geel.Zoals er ook zal worden gewezen naar het feit dat er door hem afstand is genomen van de filosofie om eigen jeugd voorrang te verlenen. Toen het geld op was in de Kuip, bleek de jeugdopleiding op Varkenoord de reddingsboei. De eigen opleiding redde Feyenoord van het bankroet. En diezelfde spelers brachten Feyenoord terug naar de top.