Zo belachelijk spannend wordt vanavond de laatste speelronde van het Championship
i

BSR Agency

Zo belachelijk spannend wordt vanavond de laatste speelronde van het Championship

Martijn Baars • 20:56, 22-07-2020 / Laatste Update: 14:46, 05-01-2024

Het Championship, het 2e niveau van Engeland, komt woensdagavond ten einde in een zinderende laatste speelronde. Nog 3 ploegen strijden om het laatste rechtstreekse plekje in de Premier League volgend seizoen en onderin kunnen nog 7 ploegen degraderen. En dat allemaal op een woensdagavond. Om 20.30 uur Nederlandse tijd beginnen alle duels tegelijkertijd!

De strijd om rechtstreekse promotie

Alleen Leeds United is al zeker van de Premier League volgend seizoen. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa werd kampioen en kan rustig voetballen tegen Charlton, al speelt die club weer tegen degradatie. Daarover later meer.

Onder Leeds is het retespannend, met nog 1 ticket voor rechtstreekse promotie. Op die plek staat nu West Bromwich Albion nog, met 1 punt voorsprong op nummer 3 Brentford en 2 punten voorsprong op nummer 4 Fulham. Het beste doelsaldo heeft Brentford met +43, daarna volgt West Brom met +32 en daarna Fulham met +16. Die ploeg zal het dus vooral moeten hebben van slechte resultaten van de andere 2 concurrenten.

Het programma van die clubs:

West Brom-QPR

Brentford-Barnsley

Wigan Athletic-Fulham

De strijd om de play-offs

1 ploeg promoveert dus direct, de andere 2 ploegen moeten samen met de nummers 5 en 6 van de competitie de play-offs in. Op 4 augustus wacht Wembley, het decor voor de finale om het laatste ticket voor de Premier League. Los van West Brom/Brentford/Fulham moeten er dus nog 2 ploegen bij. In de laatste wedstrijd strijden er nog 3 teams om die laatste 2 plekken: Nottingham Forest, Cardiff City en Swansea City.

Nottingham en Cardiff hebben 3 punten meer dan Swansea en ook het doelsaldo is licht in het voordeel van die clubs. Nottingham +11, Cardiff +7 en Swansea +6.

Het programma van die clubs:

Nottingham Forest-Stoke City

Cardiff City-Hull

Reading-Swansea City

De strijd tegen degradatie

En dan zijn we aangekomen bij de strijd waar de meeste clubs nog voor vrezen: de degradatiestrijd. Liefst 7 ploegen kunnen in theorie nog degraderen, aangezien alle 3 de degradatieplekken in het Championship nog niet vergeven zijn.

Hull City lijkt klaar

Hull staat er het slechtst voor van alle clubs, met 45 punten onderaan de ranglijst. De veilig plek 21 is precies 3 punten ver weg, maar ook het doelsaldo zit tegen: Hull staat op -27 en plek 21 Charlton staat op -11. Hull moet ook nog eens naar Cardiff, dat zoals uitgelegd strijdt om play-off-plekken. Voor Hull lijkt het doel wel gevallen.

Barnsley moet bidden

Op de voorlaatste plek staat nu Barnsley (dat dus naar Brentford moet). De ploeg heeft 1 punt meer dan Hull, maar kan dus met een zege en een goed resultaat bij Charlton en Luton Town nog net boven de streep uitkomen.

Luton heeft goals nodig

Dan volgt Luton Town op de bovenste degradatieplek met 48 punten. 3 punten voor op Hull en 2 op Barnsley, maar wel een slechter doelsaldo dan die 2 clubs. Verliezen en een zege van Hull of Barnsley betekent dus sowieso degradatie voor die club. Luton heeft evenveel punten als Charlton, maar dus een veel slechter doelsaldo. Om veilig te raken, heeft de ploeg gunstige resultaten elders nodig.

4 andere ploegen

Charlton (48 punten), Birmingham (50 punten), Middlesbrough (50 punten) en Huddersfield (51 punten) kunnen dus in theorie nog achterhaald worden door Luton en al die clubs behalve Huddersfield ook nog door Barnsley. Ook zij moeten dus aan de bak om hun plekje in het Championship veilig te stellen.

Dit zijn de wedstrijden voor die 7 clubs:

Cardiff City-Hull

Birmingham-Derby County

Brentford-Barnsley

Leeds United-Charlton

Luton Town-Blackburn Rovers

Millwall-Huddersfield

Sheffield Wednesday-Middlesbrough

De stand onderin het Championship:

18. Huddersfield 51 punten (-15)

19. Middlesbrough 50 punten (-14)

20. Birmingham 50 punten (-19)

21. Charlton 48 punten (-11)

------------------------------

22. Luton 48 punten (-29)

23. Barnsley 46 punten (-21)

24. Hull City 45 punten (-27)