Engeland sloopt Panama en boekt grootste WK-zege ooit

admin • 17:55, 24-06-2018 / Laatste Update: 05:26, 07-01-2024

Engeland heeft tegen Panama zijn grootste WK-overwinning ooit geboekt. De mannen van Gareth Southgate walsten over de WK-debutant heen en wonnen uiteindelijk met 6-1.

Panama leek in de beginfase nog prima weerstand te kunnen bieden aan de Engelsen. Het Centraal-Amerikaanse land kreeg in de 5e minuut zelfs de eerste grote kans, maar Anibal Godoy schoot hoog over.

Stones zorgt voor 1-0

In de 8e minuut was het dan toch raak voor Engeland. De Three Lions kregen een corner en verdediger John Stones kopte binnen: 1-0 voor Engeland.

Panamees verzet gebroken

Toen al leek het verzet van Panama gebroken. In de 20e minuut kreeg Engeland een penalty nadat Fidel Escobar Jesse Lingard neergehaald had. Harry Kane schoot hem 2 minuten later snoeihard achter doelman Jaime Penedo.

Verwoestende uithaal

Ongeveer een kwartier later was het weer raak: Jesse Lingard kreeg op de rand van het 16-metergebied de bal en twijfelde geen moment. Met een verwoestende uithaal zette hij de 3-0 op het scorebord.

Engeland voert score verder op

Iets meer dan 5 minuten later viel de 4-0: Stones kopte raak uit een mooie, ingestudeerde vrije trap. De 5-0 was opnieuw een loeiharde penalty van Harry Kane, nadat Panamees Godoy had vastgehouden.

Gelukje voor Engeland

In de 2e helft leek Engeland zijn krachten te sparen. Toch kon Panama nog altijd geen vuist maken tegen het elftal van Southgate. In de 62e minuut werd het zelfs 6-0 voor Engeland: Ruben Loftus-Cheek schoot de bal tegen het been van Harry Kane aan en de doelman van Panama kon niet meer reageren.

Panama heeft laatste woord

Daarna was de wedstrijd wat de Engelsen betreft wel klaar. Jordan Henderson kwam met een acrobastische volley nog wel dichtbij, maar het laatste woord was voor de tegenstander: Panama slingerde een vrije trap het strafschopgebied van Engeland in en Baloy gleed de eretreffer binnen: 6-1.

Engels record

Nooit eerder won Engeland op een WK met zulke grote cijfers. Engeland won alleen 3 keer eerder met 3-0: in 1986 tegen Paraguay en Polen en in 2002 tegen Denemarken.

Door de overwinning is Engeland door naar de laatste 16. Als het niet verliest van België en niet meer gele en rode kaarten pakt dan België, gaat Engeland door als groepshoofd. Panama is net als Tunesië uitgeschakeld.