Thymen Arensman komt dag na relletje met duidelijk signaal in Giro: 'Blij dat ik dit kon doen'
Thymen Arensman op kop voor Geraint Thomas. © Getty Images

Thymen Arensman komt dag na relletje met duidelijk signaal in Giro: 'Blij dat ik dit kon doen'

13:00, 23-05-2024 / Laatste Update: 13:03, 23-05-2024

Thymen Arensman kreeg na de Giro-etappe van dinsdag de nodige kritiek op zijn optreden en liet een dag later direct zien zich dat aan te trekken. De nummer zes van het algemeen klassement deed in de zeventiende etappe van de Ronde van Italië wat hij volgens sommigen een dag eerder naliet.

Arensman is zelf met Antonio Tiberi verwikkeld in een strijd om de witte trui voor beste jongere, maar zijn voornaamste taak is Ineos-ploeggenoot Geraint Thomas aan een podiumplek helpen. De ervaren Brit staat momenteel derde en verloor dinsdag kostbare tijd op rivaal Dani Martínez. Arensman kwam die dag opmerkelijk genoeg ruim voor zijn kopman over de streep en dat kwam hem op de nodige kritiek te staan.

Thymen Arensman maakt indruk in Giro, maar zorgt ook voor discussie: 'Hij keek geen moment om'

22 mei 2024, 12:04

Thymen Arensman (24) is langzaam maar zeker zijn achterstand in het algemeen klassement aan het herstellen. De renner van INEOS Grenadiers gaat steeds beter rijden, waardoor hij ondertussen op de zesde plaats staat en de witte jongerentrui in het vizier heeft. Toch ontstaat er ook kritiek rond de Nederlander, die zijn kopman Geraint Thomas in de slotfase alleen achter liet. Was het een verkeerde keuze of is er meer aan de hand?

Thomas kreeg naar aanleiding van dat incident de vraag of het zijn idee was dat Arensman in zijn eigen tempo de laatste kilometers van de slotklim zou rijden. "Nee", was de winnaar van de Tour de France van 2019 duidelijk. Een dag later zagen we dan ook een heel ander beeld: Arensman die de groep met favorieten aanvoerde en zo zijn kopman uit de wind hield.

"Mooi dat ik G (bijnaam van Thomas, red.) vandaag kon helpen in de strijd om het podium", liet Arensman na de bergetappe via sociale media weten. "Ik heb mezelf leeggereden op kop, maar kon uiteindelijk toch redelijk in de buurt blijven. Op naar de laatste dagen!"

Tadej Pogacar

De winst ging woensdag naar Georg Steinhauser die als enige aanvaller niet werd achterhaald door Tadej Pogacar. De rozetruidrager was weer veel sterker dan al zijn rivalen in het algemeen klassement en bouwde zo zijn voorsprong weer uit. Thomas kwam in het groepje met Martinez over de streep, terwijl Arensman wat tijd toe moest geven op rivaal Tiberi.

Georg Steinhauser wint solo in Giro na zware bergetappe en houdt groep der favorieten achter zich

22 mei 2024, 17:10

Georg Steinhauser heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Een sterke kopgroep leek de zege te krijgen van het peloton, totdat dsm-firmenich PostNL besloot om het gat te dichten voor hun kopman. Echter volgde er geen aanval van Romain Bardet, waardoor Steinhauser zijn kans schoon zag. De Duitse renner van EF Education-EasyPost hield knap stand en boekte zo zijn eerste zege in een grote ronde.