Wielerbaas Lappartient strijdt voor kleinere teams en weg met die oortjes
i

ANP

Wielerbaas Lappartient strijdt voor kleinere teams en weg met die oortjes

admin • 00:27, 31-10-2017 / Laatste Update: 16:51, 05-01-2024

David Lappartient is sinds kort de nieuwe baas van de UCI. De Fransman wil de sport aantrekkelijker maken met een aantal opvallende veranderingen in de teams en de oortjes.

Tegen het Franse radiostation RMC liet Lappartient weten dat hij graag kleinere ploegen ziet. Het komende wielerseizoen zal het peloton in de 3 grote ronden (Tour, Giro en Vuelta) al uitdunnen van 198 naar 176 renners. Lappartient denkt daarmee de koers nog aantrekkelijker maken: "Er was een tijd dat de ploegen nog uit 10 renners bestonden. Daarna werden het er 9 en nu dus 8. Ik ben er een voorstander van om ploegen aan de start te laten komen met maximaal 6 renners."

Geouwehoer over de boordradio verleden tijd

Daarnaast denkt de Fransman dat de communicatiemiddelen een schande voor de sport zijn. De oortjes, waarmee de renners kunnen praten met de wagen vindt Lappartient iets dat aangepakt moet worden.

Niet in een keer verbieden

“Ik ga dat niet van de een op de andere dag blokkeren, maar ik denk wel dat we daar in de toekomst naartoe moeten. Op het komende WK in Innsbruck zullen de nationale teams het in ieder geval zonder communicatiemiddelen moeten doen. Zonder oortjes zouden we – denk ik – meer interessante koersen zien."

Matchfixing

Lappartient noemt het verbieden van de oortjes ook als middel om matchfixing tegen te gaan.