Vrouw Tom Egbers maakt theatershow over afgelopen jaar: 'We kregen doodsbedreigingen'

Vrouw Tom Egbers maakt theatershow over afgelopen jaar: 'We kregen doodsbedreigingen'

22:26, 21-01-2024 / Laatste Update: 22:27, 21-01-2024

Janke Dekker en haar man Tom Egbers kenden in 2023 een rotjaar waarin ze beiden werden gecanceld. Dat gaf Dekker de inspiratie om een theatershow te maken over het hele gebeuren, waarin ze ook met de dood werden bedreigd: Ik volg gewoon mijn hart.

Egbers werd gecanceld na een artikel in De Volkskrant over de onveilige werksfeer op de sportredactie van de NOS. Ook kwam naar buiten dat de presentator een affaire had met een collega. Zijn kop werd eraf gehakt in de media, maar ook zijn vrouw moest het ontgelden. "We werden van de ene op de andere dag gecanceld", zegt Dekker in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Het stel besloot sociale media te verwijderen. "Toen die anonieme lui ons niet konden bereiken, kwamen de doodsbedreigingen zelfs via de accounts van onze kinderen. Er stonden paparazzi op de stoep. In talkshows werd van alles over ons beweerd, zogenaamd door tafelgasten die ons gesproken hadden. Wat kunnen mensen liegen! We zijn op een gegeven moment naar het buitenland gevlucht, naar een geheime plek zonder internet."

Dekker zelf was voorzitter van stichting Mores, een organisatie die het opnam voor slachtoffers van MeToo. Door het gedoe was Dekker genoodzaakt om af te treden, ook legde ze haar theaterwerk neer.

Theatershow over gecancelde Egbers

Het lastige jaar probeert Dekker nu te vertalen naar een theatershow. Dat terwijl ze zei dat haar privésituatie onterecht werd uitgelicht in de media. "Het was ook een privékwestie, maar inmiddels ligt al onze privacy op straat", vindt Dekker. "Dit was geen eerlijk proces, maar een trial by media", gaat ze verder.

"Er ligt geen aangifte of klacht tegen hem, enkel de beschuldigingen van anonieme bronnen. Ook als we bewijzen dat de beschuldigingen niet kloppen, komt het nooit meer goed. De beschuldigingen blijven altijd in de lucht hangen. In deze voorstelling vertel ik mijn emotionele reis en trek ik ons privéleven weer iets meer naar mezelf toe."

Reactie Tom Egbers

Egbers was in eerste instantie niet zo blij met het idee. "Hij zei: 'Je maakt jezelf heel erg kwetsbaar. Je krijgt alles en iedereen weer over je heen.' Nou, dat gaat ook gebeuren. Maar ik wil mij niet laten leiden door angst of woede. Dat zou me vernietigen. Ik wil terug naar het positieve, naar iets wat ik altijd met veel plezier heb gedaan. En dat is theater maken en zingen. Ik merk dat het delen van mijn verhaal ook therapeutisch werkt."

Egbers zelf was aanwezig bij de eerste try-out in een theaterzaal in Schoonhoven. Hij reageerde kort: "Het enige dat ik wil zeggen is dat ik mijn vrouw steun. Wees voorzichtig met haar." Woorden zijn vrouw raken. "Ja, dat vind ik heel lief. Ik was ook blij dat hij in de zaal zat. Dat hij het aandurfde. En dat was niet makkelijk. Hij voelt zich verschrikkelijk schuldig. Hij redeneert: als ik geen affaire had gehad, hadden we dit als gezin nooit hoeven meemaken."

Dekker staat zeker twintig keer op het podium met Ik volg gewoon mijn hart.