Johan Derksen neemt het op voor dartster Noa-Lynn van Leuven: 'Laat ze lekker opstappen'
Noa-Lynn van Leuven. © PDC Darts

Johan Derksen neemt het op voor dartster Noa-Lynn van Leuven: 'Laat ze lekker opstappen'

22:49, 25-03-2024 / Laatste Update: 23:08, 25-03-2024

De situatie rondom dartster Noa-Lynn van Leuven werd maandagavond besproken in de studio van Vandaag Inside. Johan Derksen snapt het hele probleem niet: "Het is geen fysieke sport, natuurlijk."

Twee dartsters stapten uit het Nederlandse vrouwenteam, omdat zij het oneerlijk vinden om met een vrouw te darten die voorheen als man door het leven ging. Van Leuven onderging haar transitie toen zij zeventien jaar was.

"Laat ze lekker opstappen", is Derksen stellig bij Vandaag Inside. "Ze hebben geen poot om op te staan. Het staat allemaal in de reglementen. Punt uit, moet je ook niet aan toegeven." Van Leuven voldoet inderdaad aan de reglementen van de Nederlandse en internationale dartbond.

Daarbij hield het niet op voor Derksen, die eerder in het gesprek al aangaf niks te begrijpen van het opstappen van Aileen de Graaf en Anca Zijlstra. "Als je die darters op een rijtje zet: die moeten niet naar de Slimste Mens."

Özcan Akyol, ook bekend als Eus, vroeg zich hardop af of er in het darten überhaupt een verschil is tussen mannen en vrouwen. René van der Gijp vond van wel: "Ja, tuurlijk."

Vincent van der Voort

Vincent van der Voort reageerde maandag bij Sportnieuws.nl op de situatie. Hij zei onder andere: "Je moet er rekening mee houden dat iemand ook gewoon een mens is. Er worden nu de meest verschrikkelijke verwensingen gedaan, terwijl zij zich inschrijft en de bond geeft goedkeuring. Dan doet zij toch niets fout?"