Droom handbalsters eindigt in halve finale tegen sterk Frankrijk

admin • 23:56, 18-08-2016 / Laatste Update: 20:14, 12-12-2023

Over en uit voor de Nederlandse handbalsters. De mooie, vrolijke dames verloren donderdag in de halve finale van Frankrijk: 23-24. Daardoor is de droom van Oranje voorbij. Wel strijden de dames nog voor een bronzen medaille.

Oranje begon heel gretig aan de halve finale en scoorde binnen een minuut via Angela Malestein. Frankrijk deed een halve minuut later wat terug en scoorde de 1-1. Daarna kwamen de Franse dames voor het eerst op voorsprong: 1-2. Maar binnen de seconde deed Oranje meteen wat terug via Van der Heijden: 2-2.

7-meter

Daarna was het weer Oranje dat op voorsprong kwam. Martine Smeets maakte 3-2 en 4-2 na een lekkere bal van Tess Wester. De eerste 7-meter van de strijd om een plek in de finale was voor de Nederlandse handbalsters. Het vrouwtje van Rafael van der Vaart, Estavana Polman dus, gooide raak: 5-3. Daarna was het Frankrijk dat even aanzette en dat leidde tot 3 goals, onder meer via een 7-meter: 5-6.

Druk Frankrijk

Koning Willem-Alexander zag vanaf de tribune hoe Van der Heijden haar 2de maakte: 6-6. Net als in de groepsfase had Oranje het lastig tegen Frankrijk, dat 3 keer scoorde: 6-9. Maar Nycke Groot deed wat terug en scoorde 2 keer: 8-9. Van der Heijden bracht Oranje vervolgens weer terug via een penalty: 9-10.

De Fransen voerden de druk tegen het einde van de eerste helft op en pakten in de 26ste minuut voor het eerst een voorsprong van 4 doelpunten: 12-16. Op slag van rust scoorde beide ploegen nog 1 keer: 13-17.

Moeilijk

Een minuut na rust bracht Polman de marge weer terug naar 3: 14-17. Wester redde daarna een 7-meter van Frankrijk, maar in de rebound was het alsnog raak: 14-18. 1 ding deed Oranje in ieder geval beter als in de eerste wedstrijd: scoren. Want 5 minuten in de 2de helft scoorde Michelle Goos het 15de doelpunt: 15-18.

Verschillen klein

In de 2de helft liep de spanning behoorlijk op. Beide ploegen scoorden veel minder, maar maakten er een heerlijke pot van. Nederland scoorde via onder anderen Van der Heijden en Goos, maar ook Frankrijk bleef scherp: 19-21. In de 16e minuut van de tweede helft kwam Nederland eindelijk weer heel dicht bij Frankrijk door Lois Abbingh: 21-23.

Spannend

De laatste 10 minuten kwam Nederland beter in de wedstrijd en werd Frankrijk slordiger. En dus voelde je dat er iets moois aan zat te komen... Zeker toen het 22-23 werd begon het nagelbijten. In de laatste 5 minuten vond Oranje via Van der Heijden opnieuw de aansluitingstreffer. Vanaf 7 meter faalde ze niet: 23-24. In de gruwelijk spannende laatste minuten lukte het Oranje niet meer. Geen goud of zilver, maar misschien wel brons. Of dat lukt weten we zaterdagmiddag om 16.30 uur.