Ajax wint met moeite van FC Groningen, El Ghazi valt op bij rentree

admin • 19:37, 04-12-2016 / Laatste Update: 04:37, 07-01-2024

Ajax heeft zondagavond een moeizame zege geboekt op FC Groningen. De bezoekers voetbalden prima en maakten het de thuisploeg lastig, maar door doelpunten van Davinson Sánchez en Hakim Ziyech werd er in de eigen Arena toch gewonnen: 2-0. Banneling Anwar el Ghazi maakte zijn rentree na een uur spelen.

Ajax schoot uit de startblokken. De thuisploeg fel aan de wedstrijd en zette FC Groningen gelijk onder druk. De gasten hadden moeite met de hoge druk van de Amsterdammers, die daardoor de bal snel veroverden. Lasse Schöne was de eerste Ajacied die kon scoren: hij nam een blind weg gekopte bal in 1 keer op de pantoffel en dwong Groningen-doelman Sergio Padt voor het eerst tot actie.

Schitterende reflex van Sergio Padt op een dito volley van Lasse Schöne. #ajagro https://t.co/DWlFwDZPFy pic.twitter.com/7wJywm6Svb

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 4 december 2016

Sanchez

Niet veel later kreeg Ajax dan wel de beloning voor de sterke openingsfase. Schöne nam de corner, die via een stuit eindigde bij verdediger Davinson Sánchez. De Colombiaan miste van dichtbij niet: 1-0.

Slordig

Na de openingstreffer zette Ajax nog een paar keer aan - Kasper Dolberg had 1 grote kans - maar werd na de 1-0 steeds slordiger in de passing. FC Groningen kon er daardoor een aantal keer snel uitkomen. De laatste pass bleek er steeds 1 te veel voor de gasten. Zo speelde Ajax de 1e helft onbezorgd uit.

Saaaaaaaaai

Zo snel en spectaculair de 1e helft begon, zo saai waren de eerste minuten na rust. Ajax liet de bal in een (te) rustig tempo rond gaan. Groningen kon het makkelijk bijbenen.

Opwinding

Sterker nog: het zelf ook gevaarlijk. Yoëll van Nieff verraste doelman Andre Onana met een snelle vrije trap. De paal redde de uit positie staande Ajax-goalie.

André Onana wordt bijna verrast door Yoëll van Nieff. #ajagro https://t.co/DWlFwDZPFy pic.twitter.com/KOb8fNWlzS

Namens Ajax kwam Amin Younes daarna weer van-buiten-naar-binnen en lepelde de bal in de lange hoek. Padt kon alleen maar naar de bal kijken en zag 'm op de lat vallen. Na een uurtje spelen maakte Anwar el Ghazi zijn rentree. Het verhaal was bekend. De buitenspeler was ontevreden, kreeg ruzie met Peter Bosz en moest een tijdje in Jong Ajax spelen. Daar maakte El Ghazi zoveel indruk, dat-ie door de coach in genade werd aangenomen en nog een half uur speeltijd kreeg.

Penalty

El Ghazi deed meteen van zich spreken. Hij werkte hard en zorgde er in de 71e minuut voor dat Ajax een penalty kreeg. De rappe aanvaller werd door Albert Rusnak naar de grond getrokken en liet zich makkelijk vallen in de 16. El Ghazi wilde hem zelf nemen, maar Hakim Ziyech eiste de bal toch op. En met succes. Padt zat er nog wel met de vingers aan, maar toch verdween de bal in het netje: 2-0.

Superkans Grün, weer penalty Ajax

Amper 7 minuten na de pingel kreeg FC Groningen een megakans om de wedstrijd nog enigszins spannend te maken. Het was Rusnak die na mooi voorbereidend werk van Van Nieff over schoot. 2 minuten later kreeg Ajax alweer de volgende penalty. Etiënne Reijnen trok bij een corner de kleren van het lijf van Viergever. Ziyech ging wederom achter de bal staan bij de gegeven penalty, maar miste! Padt pakte de bal die dwars door het midden van het doel ging.

Het was voor Padt de 5e gestopte penalty van de 10 die hij er tegen kreeg in de Eredivisie. In de laatste 5 minuten kreeg Groningen weer een mogelijkheid. Hoesen en Van Weert konden tegen de scherpe bal voor het doel aanlopen, maar het lukte ze nét niet om de 2-1 te maken. In de laatste minuten mocht ook Abdelhak Nouri nog even meedoen, maar ook hij kreeg het niet voor elkaar om nog te prikken.

Zo wint Ajax dus met moeite van Groningen. De Amsterdammers voeren de druk op Feyenoord daardoor op, dat zondagmiddag fors won in de stadsderby tegen Sparta. PSV is de verliezer van het weekend door het gelijke spel in Kerkrade van zaterdagavond.