Donnarumma pakt Supercoppa voor Milan na penalty's

Brian Vesseur • 21:17, 23-12-2016 / Laatste Update: 18:48, 05-01-2024

AC Milan heeft vrijdagavond van Juventus gewonnen in de strijd om de Italiaanse Super Cup na penalty's. Na 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord. De strijd om de Supercoppa werd gehouden in Doha, de hoofdstad van Qatar. De doelpuntenmaker voor Juve was Giorgio Chiellini, Giacomo Bonaventura scoorde voor Milan.

Op het veld zagen we 22 spelers met een jetlag. Vooral op het gezicht van Gianluigi Donnarumma, de keeper van AC Milan, sierden 2 wallen. De 17-jarige doelman bleek wel wakker te zijn, want aan het begin van de wedstrijd moest hij al paar keer reageren op een schot.

Kopballen

Na 18 minuten ballen mocht Juventus aanleggen voor een corner. Chiellini wist de corner hard in te knikken en daarmee Gigio te passeren: 1-0. Opeens barstte het stadion los en toen bleek dat er ook fans uit Turijn waren overgevlogen.

Niet alleen de fans van De Oude Dame waren gekomen, maar ook die van AC Milan. De fans van Rossoneri gingen na 38 minuten ook los in het Jassim Bin Hamad Stadium. Bonaventura zorgde met een kopbal voor de onverwachte gelijkmaker. Jammer voor Gigi Buffon: de keeper moet in zijn 600e wedstrijd voor Juventus een doelpunt incasseren.

Dybala gevaarlijk

In de 2e helft waren de kansen vooral voor invaller Paulo Dybala. De 23-jarige Argentijn loste een paar keer een gevaarlijk schot op Donnarumma, maar wist hem niet te passeren. Aan de andere kant was het Carlos Bacca die na 82 minuten dé kans kreeg op het winnende doelpunt. Een voorzet van Suso - die een heerlijke pot speelde - kwam precies op het hoofd van de Colombiaanse spits. Bacca zag Buffon de bal pareren.

Na 90 minuten stond de gelijke stand nog op het scorebord. Donnarumma, met wallen en al, moest 7 keer een bal uit het doel tikken. Nog nooit moest de jonge doelman zoveel reddingen verrichten na anderhalf uur ballen.

Bacca mist uit alle hoeken

De verlenging begon enorm dreigend voor Milan. Bacca kreeg - zoals in de slotfase van de reguliere speeltijd - een enorme kans. De 30-jarige spits hoefde de bal alleen maar binnen te schuiven. Het lukte hem niet om de bal te controleren, waardoor Buffon er in 2e instantie toch op kon duiken.

Patrice Evra leek na 111 minuten de ban te breken. De linksback scoorde de 2-1, maar stond buitenspel en het doelpunt werd afgekeurd. In mei 2016 streden Juventus en AC Milan ook om een beker: de Coppa Italia. Destijds won Juve in de verlenging door een goal van Alvaro Morata in de 110e minuut. Het had toevallig geweest!

Penalty in de slotfase?

Het Argentijnse spitsenduo van Juve kreeg in de slotfase van de verlenging nog wat vakantie. Eerst schoot Dybala van heel korte afstand over, vervolgens knalde Gonzalo Higuain de bal in het zijnet. Evra slingerde de bal in de laatste minuut nog voor en zag de bal op een Milan-arm knallen. Maar de scheidsrechter gaf geen pingel, want Bonaventura had de bal langs zijn lichaam.

Gigio vs. Gigi

Na 120 minuten stond er nog steeds een gelijkspel op het scorebord. En dus ging de laatste strijd tussen de keepers: Gigio Donnarumma en Gigi Buffon. Een strijd tussen een 38-jarige legende en zijn 17-jarige opvolger. Terwijl de 2 keepers naar het doel liepen keek Donnarumma nog een keer vragend naar Buffon: 'Heb je nog tips voor me?' Buffon sloeg een schouder om Gigio heen.

Donnarumma pakte de laatste penalty van Dybala. De 21-jarige Mario Pasalic verschalkte vervolgens Buffon: 4-3 in penalty's.

Serie A

Op 22 oktober won AC Milan met 1-0 van Juventus in de Serie A. Manuel Locatelli zorgde toen voor het enige doelpunt. Momenteel staat Juve gewoon weer bovenaan met 42 punten uit 17 wedstrijden. Milan heeft er 33 na 17 en staat op plek 5. Wel hebben de Milanezen (en de ploeg uit Turijn) een potje minder gespeeld dan de nummers 2, 3 en 4.