Brian Brobbey meldt zich af voor Nederlands elftal, geen enkele Ajax-speler meer in selectie
Briab Brobbey van Ajax heeft zich afgemeld voor Oranje. ©ANP

Brian Brobbey meldt zich af voor Nederlands elftal, geen enkele Ajax-speler meer in selectie

12:20, 18-03-2024 / Laatste Update: 16:11, 18-03-2024

Brian Brobbey heeft zich zoals verwacht afgemeld voor het Nederlands elftal. De spits van Ajax raakte zondagavond geblesseerd tijdens de uitwedstrijd bij Sparta (2-2).

Bondscoach Ronald Koeman heeft geen vervanger opgeroepen voor Brobbey, waardoor Oranje de komende twee oefenwedstrijden gaat afwerken met 25 spelers. Qua spitsen beschikt Koeman nog over Donyell Malen, Memphis Depay, Wout Weghorst en Cody Gakpo in zijn selectie. Eerder meldde ook Joshua Zirkzee zich al af bij Oranje.

Geen Ajax-spelers

Het afmelden van Brobbey betekent ook dat er geen enkele Ajax-speler meer in de selectie zit. Dat is, zeker gezien de afgelopen jaren, bijzonder te noemen. Ajax was vaker wel dan niet hofleverancier van het Nederlands elftal. Steven Berghuis is geblesseerd, Steven Bergwijn is net terug van een blessure en Jorrel Hato, Kenneth Taylor en Devyne Rensch zitten bij Jong Oranje.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat er geen enkele Ajacied in de selectie zit van het Nederlands elftal. Destijds werd er een oefenduel tegen Engeland gespeeld: het uitduel werd met 3-2 gewonnen. Ajacied Gregory van der Wiel haakte geblesseerd af.

In 1995 boycotte de ploeg van trainer Louis van Gaal de interland tegen Portugal. Spelers als Michel Kreek, Frank Verlaat, Edwin Vurens en Eric van der Luer konden daardoor debuteren voor Oranje. Voor drie van de vier spelers bleef het bij die ene interland, Van der Luer speelde er uiteindelijk twee.

Oefenwedstrijden

Oranje speelt vrijdag 22 maart een oefenwedstrijd tegen Schotland. Vijf dagen later op dinsdag 26 maart staat de oefeninterland bij Duitsland op het programma. Richting het EK voetbal van komende zomer oefent Oranje nog twee keer: tegen IJsland en Canada.