Gekke situatie Borussia Dortmund: winst Champions League levert minder geld op dan finale verliezen
Jude Bellingham is de hoofdrolspeler tijdens de finale van de Champions League. © Getty Images

Gekke situatie Borussia Dortmund: winst Champions League levert minder geld op dan finale verliezen

13:09, 10-05-2024 / Laatste Update: 13:42, 10-05-2024

Borussia Dortmund staat op 1 juni in de finale van de Champions League. Daarin treft het een oude bekende: Jude Bellingham. De Engelsman werd afgelopen zomer door de Duitsers verkocht aan Real Madrid, de tegenstander op Wembley. En juist die deal is veelbesproken in aanloop naar de finale vanwege een hele bijzondere clausule.

Bellingham maakte vorige zomer voor een vast bedrag van 103 miljoen euro de overstap van Borussia Dortmund naar Real Madrid. Het transferbedrag kon door middel van bonussen en clausules de komende jaren oplopen tot 133,9 miljoen euro. Toch grijpt Dortmund naast een paar miljoen als het zelf de Champions League wint.

Champions League-clausule Bellingham

Wint Bellingham de Champions League van zijn oude club, dan ontvangt Borussia Dortmund volgens BILD nog eens vijf miljoen euro. Daar horen overigens het behalen van de Spaanse titel en kwalificeren voor de Champions League volgend seizoen bij. Dat is beide al gelukt door Real Madrid.

De winnaar van de Champions League ontvangt 20 miljoen euro aan prijzengeld, voor de runner-up ligt er 15,5 miljoen klaar. Wint Dortmund, dan verdienen ze onder aan de streep dus 500.000 minder dan wanneer ze verliezen - vanwege de bonus van Bellingham.

Maar in Dortmund zullen ze maling hebben aan de bonus rond de transfer van Bellingham, zij willen natuurlijk die cup met de grote oren. En bovendien ontvangt Dortmund nog eens 2 miljoen euro als Bellingham het Team van het Jaar haalt in de Champions League. Dat lijkt gezien zijn prestaties (vier goals, vier assists) wel het geval.

Prijzengeld | Dit verdiende PSV dit seizoen in de Champions League

13 maart 2024, 23:11

PSV stelde voor de winterstop knap de knock-outfase van de Champions League veilig. De ploeg van Peter Bosz overleefde de voorrondes en werd in de poulefase tweede achter Arsenal. Door die prestaties heeft PSV al het nodige geld bij elkaar gevoetbald. In het overzicht hieronder lees je hoeveel PSV deze editie van de Champions League heeft verdiend.

Droom

Voor Bellingham wordt het sowieso een bijzonder affiche tegen zijn oude club, ook nog in zijn geboorteland. "Het is gek. Ik kan niet geloven dat dit in mijn eerste jaar gebeurt. Het is mijn eerste finale, ín Engeland, tégen Dortmund", sprak hij na afloop van de gewonnen halve finale tegen Bayern München.