Toptalent Lily Yohannes (16) maakt grote indruk bij stuntend Ajax: 'Ze lijkt zo op Ryan Gravenberch'
Ajax-sensatie Lily Yohannes in actie tegen AS Roma. Inzet: Leonne Stentler © Getty

Toptalent Lily Yohannes (16) maakt grote indruk bij stuntend Ajax: 'Ze lijkt zo op Ryan Gravenberch'

11:02, 31-01-2024 / Laatste Update: 12:01, 31-01-2024

Ze is pas 16 jaar, maar maakt dit seizoen grote indruk in de Champions League bij de Ajax-vrouwen: Lily Yohannes. De middenvelder blonk eerder al uit in de 2-0 zege op Paris Saint-Germain en was ook dinsdagavond tegen AS Roma (2-1) weer uitstekend op dreef.

Yohannes, geboren in de Verenigde Staten, kwam zes jaar geleden naar Nederland. Ze begon hier te voetballen in een Amsterdams jongensteam en deed het daar zo goed dat ze al snel bij de talenten van Ajax aan mocht sluiten. Vorig jaar tekende ze haar eerste contract en nu is ze niet meer weg te denken uit de basis.

Eerder dit seizoen kreeg Yohannes al de nodige aandacht toen ze de jongste speelster ooit werd in de Champions League. Sowieso kent de selectie van Ajax veel jonge spelers en de gemiddelde leeftijd van het team is met 23,6 jaar dan ook bijzonder laag. Zeker als je bedenkt dat de 33-jarige Sherida Spitse dat gemiddelde nog flink omhoog trekt.

Leonne Stentler

NOS-analist Leonne Stentler genoot in het duel met AS Roma van Yohannes. "Zij was de speelster waar de meeste dreiging vanuit ging, die met de meeste rust speelde op dat middenveld. Ze heeft zich ongelooflijk op de kaart gezet vandaag. Het ziet er allemaal zo makkelijk uit, technisch begaafd, echt leuk om te kijken."

"Ik houd er niet van om te vergelijken, maar ik vind haar zó op Ryan Gravenberch lijken", aldus de voormalig Oranje-international. "Ik zie haar op dezelfde manier volwassen op het veld staan. Dat vind ik echt knap. Toen ik zestien was… Ik weet niet eens meer wat ik aan het doen was, op m’n scootertje rijden, ofzo."

"Ik heb er geen woorden voor, fantastisch", zei Yohannes zelf na de wedstrijd zelf bij de NOS. "We kwamen achter, maar we geloofden erin en gingen door. Ik ben enorm blij. Dit is echt een droom voor mij, een droom die uitkomt. We waren de underdogs met die Europese topclubs, maar we eindigen gewoon als eerste. Als underdog geven we gewoon alles."

Interlands voor Oranje

Stentler zei eerder al erg benieuwd te zijn voor welk land Yohannes uiteindelijk interlands zal gaan spelen. Ze heeft nog geen Nederlands paspoort, maar komt er wel voor in aanmerking. Eerder speelde ze jeugdinterlands voor de VS. In een groot verhaal in The Guardian van dinsdag vertelde het talent zelf nog niet bezig te zijn met haar keuze. "Het is iets waar mijn focus niet op ligt, maar ik ben erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen." Bondscoach Andries Jonker zat in ieder geval op de tribune in de Arena.

Yohannes vertelt in de Engelse krant dat de voetbalcultuur in Nederland haar in eerste instantie verraste: "Voetbal is hier alles, iedereen praat erover, echt iedereen." Verder geeft ze aan veel te leren van Sherida Spitse. "Ze is onze aanvoerder, de leider van het team, zowel op als naast het veld. Ik leer veel van door naar haar te luisteren en te kijken, ze is altijd bezig ons te coachen en tips te geven."