Nieuwe details over 'ongepast gedrag' Luis Rubiales: Engelsen ook woedend
i

Getty Images

Nieuwe details over 'ongepast gedrag' Luis Rubiales: Engelsen ook woedend

Jeroen Rooseboom • 16:23, 07-12-2023 / Laatste Update: 02:49, 07-01-2024

Wereldvoetbalbond FIFA heeft serieus overwogen om de voormalig Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales langer te schorsen voor zijn kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso.

Volgens de FIFA was een langere straf dan de uitsluiting van 3 jaar ook te rechtvaardigen geweest door 'de negatieve impact op de FIFA en vrouwensport in het algemeen' die de kus heeft gehad. Dat valt te lezen in een uitgebreide toelichting van de mondiale bond van 26 oktober die woensdag werd gepubliceerd.

Schorsing

De FIFA legde Rubiales eind oktober uiteindelijk 'met sterke twijfels' een schorsing van 3 jaar op. De Spanjaard heeft al laten weten tegen de uitsluiting van alle voetbalgerelateerde activiteiten in beroep te gaan. Rubiales kuste kersvers wereldkampioen Hermoso tijdens de huldiging na de WK-finale in Sydney, volgens de speelster zonder haar toestemming. Het incident leidde in de dagen en weken daarna tot grote ophef.

Onaangenaam en onnodig agressief

Uit het rapport blijkt ook dat de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, Debbie Hewitt, Rubiales heeft beschuldigd van 'ongepast' gedrag tegenover Engelse speelsters tijdens de medaille-uitreiking bij het WK. Volgens haar zouden Laura Coombs en middenvelder Lucy Bronze na een omhelzing 'tegen hun zin' krachtig op het gezicht zijn gekust. Hewitt, die naast Rubiales stond bij de medailleceremonie, meldde de FIFA ook dat de toon van de Spanjaard jegens FIFA-werknemers 'onaangenaam en onnodig agressief'.

Reactie Rubiales

Rubiales reageerde in het rapport bij de FIFA op de verklaring. Hij zei dat Coombs eerder gewond was geraakt en een verband om haar hoofd droeg, daarom probeerde hij haar te troosten. Hij omhelsde Lucy Bronze omdat ze als speelster van FC Barcelona kampioen van Spanje was geworden. "De beschuldigingen van Hewitt zijn walgelijke leugens."