Jhonatan Narváez verrast Tadej Pogacar in openingsrit Giro d'Italia, Thymen Arensman verliest veel tijd
Jhonatan Narváez kon juichen in de openingsrit van de Giro d'Italia. © Getty Images

Jhonatan Narváez verrast Tadej Pogacar in openingsrit Giro d'Italia, Thymen Arensman verliest veel tijd

17:20, 04-05-2024 / Laatste Update: 11:36, 08-05-2024

Jhonatan Narváez heeft de eerste etappe in de Giro d'Italia verrassend gewonnen. De Ecuadoraan van INEOS-Grenadiers bleef favoriet Tadej Pogacar voor in de sprint in Turijn. Nederlander Thymen Arensman verloor veel tijd.

De Ronde van Italië begon iets na 14:00 uur en de organisatie koos er niet voor om lekker met een vlakke etappe te beginnen. In de heuvelachtige rit ontstond direct een kopgroep van zes renners: Andrea Pietrobon, Filippo Fiorelli, Louis Barré, Nicolas Debeaumarché, Lilian Calmejane en Amaneul Ghebreigzabhier. Zij kregen een gaatje van UAE Team Emirates, de ploeg van Pogacar, maar niet meer dan dat.

De Fransman Calmejane sprokkelde onderweg de meeste bergpunten binnen, dus start hij zondag in de blauwe bergtrui. Op zo'n 10 kilometer van de streep werden de laatste vluchters ingerekend. Maar dat gebeurde door een groepje dat was weggesprongen uit het peloton.

Bivio di San Vito

De Italiaan Nicola Conci had de beste benen en ging er alleen vandoor op weg naar de Bivio di San Vito (1,4 km à 9,4%). Die draaide hij op met 45 seconden op de groep Pogacar. Toch was dat gat binnen no time dicht toen de Sloveen op de pedalen stampte op het steile muurtje. Maar Pogacar kreeg niet iedereen eraf, Narváez klampte zich vast aan de favoriet om de ritzege.

In de 3 kilometer naar de streep kwam ook de Duitser Maximilian Schachmann erbij. Het drietal ging dus bepalen wie er met de ritzege vandoor ging. Tadej Pogacar ging te vroeg aan, Schachmann te laat. En de Ecuadoraan Jhonatan Narváez timede perfect en kon dus juichen.

Thymen Arensman verliest tijd

Toch was er ook slecht nieuws voor INEOS. Met Narváez en Geraint Thomas hadden ze twee renners in de top-tien, maar Arensman kwam op meer dan twee minuten binnen van zijn ploeggenoot. De Nederlander loste op de Colle della Maddalena, al was niet echt duidelijk wat er mankeerde.

Dit is Thymen Arensman: hij verloor zijn tand bij valpartij in Vuelta, rivaal van Pogacar en Nederlands hoop voor deze Giro

10 mei 2024, 17:55

Het Nederlandse wielrennen kende de laatste jaren veel goede renners voor de grote ronden als Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman. Op dit moment melden zich echter weinig nieuwe namen in de bovenste regionen van de klassementen. Gelukkig is daar Thymen Arensman, die de eer hoog houdt. Hij kende geen eerste goede week in de Giro, maar lijkt langzaam maar zeker de goede benen gevonden te hebben.

Daguitslag etappe 1

  1. Jhonatan Narváez

INEOS Grenadiers

3:14:13

  1. Maximilian Schachmann

BORA - hansgrohe

+0:03

  1. Tadej Pogacar

UAE Team Emirates

+0:06

  1. Alex Baudin

Decathlon AG2R La Mondiale Team

+0:16

  1. Damiano Caruso

Bahrain - Victorious

+0:17

  1. Nicola Conci

Alpecin - Deceuninck

+0:18

  1. Quinten Hermans

Alpecin - Deceuninck

+0:20

  1. Mauri Vansevenant

Soudal Quick-Step

zt.

  1. Antonio Tiberi

Bahrain - Victorious

zt.

  1. Attila Valter

Team Visma | Lease a Bike

zt.

  1. Thymen Arensman

INEOS Grenadiers

+2:27

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

17 mei 2024, 17:25

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei barst de strijd om de roze trui in de Giro d'Italia los. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.