Succescoach van Femke Bol en Lieke Klaver maakt opvallende overstap
i

Nederlandse atletiekploeg met goud op de 4x400 meter gemengde estafette. Getty Images

Succescoach van Femke Bol en Lieke Klaver maakt opvallende overstap

12:13, 17-09-2024 / Laatste Update: 12:15, 17-09-2024

De Nederlandse atletiektrainer Bram Peters heeft een opvallende overstap gemaakt. Na successen van onder meer Femke Bol en Lieke Klaver vertrekt hij nu naar België. Daar krijgt Peters specifiek de leiding over de mannenploeg op de 4x400 meter estafette.

Dat meldt persbureau Belga. Hij is aangesteld als hoofdcoach bij Belgian Athletics, de overkoepelende bond van Vlaanderen en Wallonië. De Belgische estafettemannen veroverden in juni in Rome nog de Europese titel op de 4x400 meter en grepen het goud op de WK indoor in Glasgow. Op de Olympische Spelen van Parijs eindigden de mannen als vierde.

Peters is deze maand begonnen bij de Vlaamse atletiekbond en daar verantwoordelijk voor de sprint- en hordeprogramma's. Hij was tot en met de Olympische Spelen in Parijs jarenlang in dienst van de Atletiekunie en stond samen met de Zwitserse coach Laurent Meuwly aan de basis van de Nederlandse successen op de 400 meter en 4x400 meter. Hij trainde onder meer Bol en Klaver.

Al ruim voor de start van de Olympische Spelen kwam het nieuws naar buiten dat Peters in onderhandeling was met de Vlaamse bond. Peters is zelf ook een voormalig loper van de 400 meter op topniveau. Al op 24-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar het trainersvak. Hij werkte jarenlang samen me Meuwly.

België

De afgelopen jaren zijn er al meer Nederlanders overgestapt naar België. Zo is voormalig discuswerper en kogelstoter Rutger Smith de huidige technisch directeur. Hij haalde vorig jaar al Bart Bennema, de oud-coach van Dafne Schippers, naar onze zuiderburen.

Nederlandse hockeycoach Raoul Ehren lijkt de omgekeerde weg te bewandelen. De KNHB heeft hem benaderd als opvolger voor Paul van Ass, die de Oranje-hockeysters naar olympisch goud coachte. Het leidt tot ergernis in België. Ehren was zelf met de Belgische hockeysters dus ook actief op de Spelen, maar greep net naast eremetaal.