Ajax maakt kans door de afwezigheid van de Koning van de Koninklijke
i

BSR/SOCCRATES

Ajax maakt kans door de afwezigheid van de Koning van de Koninklijke

Brian Vesseur • 13:31, 04-03-2019 / Laatste Update: 23:14, 05-01-2024

Sergio Ramos kent in Nederland misschien wel meer haters dan fans. Zijn rode kaarten en schwalbes zorgen vaak voor tirades op Twitter of op de huiskamerbank. Maar daardoor blijft onopgemerkt waarom Ramos al sinds jaar en dag de leider in de verdediging is van Real Madrid. Een blog over de grote afwezige tegen Ajax, dinsdagavond.

In de heenwedstrijd in Amsterdam - waarin de Madrilenen met 2-1 te sterk waren voor Ajax - zorgde aanvoerder Ramos voor ongeloof in de Nederlandse huiskamers. De Ajacieden strooiden met gekke steekpasses en achteloze balletjes, die tot die wedstrijd elke keer aankwamen. Niet alleen tegen de 'mindere' verdedigers in de Eredivisie, maar ook tegen Bayern München en Benfica.

De tekst loopt door onder de foto. - BSR/SOCCRATES

Tegen Real Madrid niet. Want in het hart de Madrileense verdediging stond de Koning van de Koninklijke. Ramos kopte en schopte alles weg, alsof zijn leven er vanaf hing. Süleyman Öztürk, redacteur van VI (betaalde link achter de klik), omschreef het treffend: "De Spanjaard is een smeerlap eerste klas. Toch moet je waardering kunnen opbrengen voor de manier waarop hij zijn ploeg leidde in Amsterdam. Sergio Ramos speelt met zijn ballen in zijn hand."

Elke keer als de Nederlandse (of de Amsterdamse) huiskamer opsprong uit enthousiasme na zo'n magnifieke pass van Hakim Ziyech, konden ze enkele seconden later weer gaan zitten door een magnifieke tussenkomst van Ramos. De verdediging van Madrid was niet voor niks maar 1 keer te breken.

Aanstaande dinsdagavond is hij er niet bij, de Koning van de Koninklijke. Ramos pakte in Amsterdam een opzettelijke gele kaart, waardoor hij het thuisduel in Madrid moest missen. Van de UEFA kreeg hij straf, waardoor hij nu ook de eerste kwartfinalewedstrijd moet missen. Het is een van de redenen waarom Ramos niet over geliefd is.

De tekst loopt door onder de foto. - BSR/SOCCRATES

En dat Ramos er niet bij is, scheelt volgens de statistieken een hoop. Real Madrid won zonder Ramos slechts 2 van de 7 duels na de groepsfase in de Champions League en ging 4 keer onderuit. Zonder Ramos incasseerde Real in de knock-outfase ook gemiddeld 2,14 tegentreffers per duel. In de 56 duels mét Ramos lag dat gemiddelde beduidend lager (0,96 doelpunt per wedstrijd).

Ook in de laatste 2 thuisduels in de Champions League zonder Ramos verloor Real Madrid. Schalke 04 won met 4-3, mede door 2 goals van Klaas-Jan Huntelaar. Juventus was vorig seizoen met 3-1 te sterk voor de Madrilenen.

Ajax leek al niet kansloos in Madrid, omdat Los Blancos gewoon geen superseizoen draait. Door de afwezigheid van Ramos wordt die kans nog wat groter, zeker nu de cijfers dat ook vertellen. Het blijft de moeilijkste klus voor Ajax dit seizoen tot nu toe, maar niet onmogelijk.