'Limburgse ziel verkocht aan malle buitenlander'

'Limburgse ziel verkocht aan malle buitenlander'

admin • 13:14, 25-01-2017 / Laatste Update: 01:49, 06-01-2024

De vlaggen hangen uit in Kerkrade. Nadat de club vorig jaar al moest worden gered, komt nu vlak voor het einde van de wintertransferperiode een tweede man met gratis geld binnenwandelen. Uiteraard vanuit voetballiefde, dus het moet nu helemaal goed komen met Roda JC. Sportnieuws-redacteur Stefan ten Teije heeft zo zijn twijfels.

Het was al een heerlijk Limburgs verhaal vorig jaar. Roda JC werd gered door Frits Schrouff, zo'n naam die je alleen in het Limburgs mooi kunt uitspreken: Sjgroev. Hij werd geboren op 24 februari 1940 in Schaesberg (Sjaasberg!), als zoon van een molenaar.

Het zou toch jandikke Joop Munsterman-achtig mooi zijn geweest als hij 2 jaar later met de sjgaal in z'n handen had gestaan. Miljoenen werden er in de club gestopt om met Roda de weg naar boven te vinden.

Het was niet genoeg.

Er moet extra geld bij in Kerkrade, zeker nu Roda onderaan bungelt in de Eredivisie met slechts 13 puntjes. Nu is er Zwitsers-Russisch geld gevonden, via een contact uit Dubai. Dat kan hartstikke schoon geld zijn, maar voetbalfans hebben inmiddels wan(g)trouwen voor buitenlandse suikerooms ontwikkeld.

Het contact uit Dubai heet Stijn Janssen, Roda-supporter. Hij is 9 jaar geleden als belastingadviseur naar Dubai vertrokken. Als dekmantel, grapt hij tegenover De Limburger (€). Want eigenlijk ging hij op zoek naar een 'rijke Roda-sjeik'. "Tja, het is geen sjeik geworden, maar een Zwitserse Rus."

De bankier Aleksei Korotaev werd gisteren met haast uit de hoge hoed getoverd. Uiteraard omdat er nog snel even twee vleugelspitsen én twee middenvelders moeten worden aangekocht. Korotaev was niet eens aanspreekbaar voor de pers, maar Stijn Janssen verzekerde dat hij uit liefde voor voetbal miljoenen beschikbaar stelde. Hij had zin in 'iets leuks', had gegoogled, foto's gezien en was toen erg enthousiast geworden over Roda JC.

Ik verzin dit niet.

Algemeen directeur Wim Collard is blij met Korotaev. ,,Het is een jongere versie van Frits, ze denken hetzelfde over voetbal en houden van het spelletje", zegt hij in het AD. Het klinkt zoals we kennen van buitenlandse overnames en investeringen. Als een hoop abracadabra.

Met buitenlanders zaken doen is natuurlijk helemaal niet raar. Daar is Nederland groot door geworden. Maar waarom moeten het toch van die malle buitenlanders zijn? Of in ieder geval buitenlanders met rare hobby's... Ik kan maar één ding bedenken: 'gewone' zakenlui bouwen geen luchtkastelen.