COLUMN: Cocu's koekjes van eigen deeg
i

AFP

COLUMN: Cocu's koekjes van eigen deeg

admin • 11:04, 21-09-2015 / Laatste Update: 09:42, 13-12-2023

Hoe is het toch mogelijk dat PSV wint van het grote Manchester United en zich een paar dagen later laat overlopen door Heracles Almelo? Columnist Bram Steenbeek heeft wel een idee en waarschuwt trainer Phillip Cocu voor de rest van het seizoen.

Na zaterdag praat er niemand meer over afgelopen dinsdagavond. Phillip Cocu stuurde zijn mannen het veld in met dezelfde gedachte als waar het vorig jaar landskampioen mee werd: optimaal profiteren van balverlies van de tegenstander. Cocu zocht en vond het zwakke punt van Manchester United: de afwezige creativiteit op het middenveld. United viel aan en liep in de val van PSV.

Even keerde de ploeg van Cocu terug naar het kampioensjaar. Het team leunde op het voetbalbrein van Andrés Guardado, de opvliegingen van Memphis Depay en het loopvermogen van Georginio Wijnaldum. Zij bedienden Luuk de Jong of wisten zelf het net te vinden. Cocu deed tegen Heracles Almelo wel een beroep op deze spelwijze, maar het spel van de dienstdoende PSV’ers zaterdagavond leek bij lange na niet op het PSV dat we kennen van het voorgaande jaar.

Maar had PSV met Guardado in de ploeg wel kunnen winnen? Waarschijnlijk niet.    

Dat komt door het snode plannetje van Heracles-trainer John Stegeman. Een plan dat hij al voor de aftrap verklapte. “Zaterdag zijn wij PSV en zij Manchester United”, zei de oefenmeester een dag voor het duel.

En zo geschiedde. Heracles deed waar PSV het beste in is: het spel aan de andere ploeg laten en in balbezit in de hoogste versnelling de juiste mensen vinden. De selectie van de Almeloërs herbergt dribbelkoningen, diepgaande middenvelders en een spits met het vermogen een bal vast te houden. Heracles speelde het PSV-spelletje en de landskampioen was daadwerkelijk Manchester United: als het spel gemaakt moest worden, kwamen passes niet aan en werden spelers in een te vroeg stadium aangespeeld.

Dan is de weg naar de goal te lang. Gesteund door een uitstekende doelman en het lawaai wat een tweede ring op het stadion toevoegt, gaf Heracles Cocu een koekje van eigen deeg. Een die de trainer aan het denken zou moeten zetten. Wijnaldum en Depay zijn vervangen door spelers met andere kwaliteiten. De loopacties zijn ingeruild voor geweldige passes en een individuele actie die er te weinig uitkomt. Qua buitenspelers lijkt Maxime Lestienne nog het meest op zijn voorganger, al is dat te vaak om zijn excentrieke uiterlijk.

Dat het wel mogelijk is, bewijst Stegeman met Heracles. Ze verloren hun eigen versie van Depay (Bryan Linssen) en zijn daar niet zwakker van geworden. Zo hoeft PSV ook niet zwakker te worden van het vertrek van hun sterspelers, al vereist dat – vooral zonder Guardado – een ander spelletje. Doelpunten verbloemen dit seizoen vaak de mankementen van dit PSV, maar als dit zo doorgaat eet Cocu nog genoeg koekjes van eigen deeg.