COLUMN: De zomerslaap van Brands en Overmars
i

pro shots

COLUMN: De zomerslaap van Brands en Overmars

admin • 18:03, 30-10-2015 / Laatste Update: 01:59, 13-12-2023

Waar Dirk Kuyt momenteel dé man van Rotterdam-Zuid is, ziet columnist Bram Steenbeek een andere speler van Feyenoord uitblinken: Eljero Elia. Hij vindt dat Ajax en PSV hebben liggen slapen.

Het zijn de Dirk-weken in Rotterdam-Zuid. Het Legioen doet nergens anders meer boodschappen en na de winst op Ajax waren het zijn teamgenoten die Dirk Kuyt voor de neus van het publiek van de grond liftte. De 35-jarige alleskunner is de gevierde man bij Feyenoord en dat terwijl degene die hem wekelijks bijstaat op de vleugel die eer misschien nog meer toekomt.

Kuyt hoefde slechts een paar kritische konten stil te krijgen, over Eljero Elia was iedereen sceptischer. Te lastig voor Ajax, te goed voor ADO Den Haag. Nam in het shirt van Twente sportieve wraak en kon daarna terugkeren naar Amsterdam. De voorkeur ging echter uit naar HSV. Van Hamburg ging Elia naar Johannesburg, waar hij de finale van het WK 2010 speelde. Na Zuid-Afrika in volle vaart door naar een mislukt avontuur in Turijn om vervolgens bij Werder Bremen geen potten te kunnen breken. Vanuit Bremen was het nog maar een klein tripje naar niemandsland.

Klik hier voor een geheugensteuntje

Daar waar bankzitters en tribuneklanten worden weggedrukt in de anonimiteit. We vergeten hun kwaliteiten en veroordelen hun keuze voor de verkeerde club. Elia dook in het onderbewuste van ons voetbalbrein totdat hij opeens verscheen bij Southampton. Daar zagen we weer wat van de Elia die het stadion op zijn kop krijgt. Hoe hij zijn tegenstander opzoekt. Die schuine aanloop, dat dreigen voordat hij aanzet en zijn het laten gieren van zijn bovenbenen en kuiten als Formule 1-motoren.

Daarna was ‘ie transfervrij. Elke technisch directeur lag deze zomer te slapen. Behalve dan Martin van Geel.

Met ‘elke technisch directeur’ bedoel ik voornamelijk Marcel Brands en Marc Overmars. Die lagen te pitten als twee beren in december. Elia gooide zich poedelnaakt voor het trio, maar alleen Van Geel hapte. De anderen hadden ´betere´ alternatieven. Ajax raapte tijdens het stofzuigen van de transfermarktvloer een talent op, PSV ging in zee met een speelbal van een oliesjeik die niet weet waar hij volgend jaar voetbalt.

Klik hier voor vergelijking tussen Elia en Amin Younes en Maxime Lestienne

Dan maak je eerder fouten dan het verschil. Elia zou het risico niet waard zijn, al vraag ik me af wat dat gevaar nou precies is. Geef een kind een zuurstok na jaren zonder zoetigheid en hij verslindt ´m. Elia is in de bloei van zijn carrière en heeft nog nooit zo’n grote drang gevoeld om zichzelf te bewijzen. Een speler die al eerder aantoonde een buitencategorie te zijn in onze competitie, die voor één miljoen euro per jaar komt voetballen en geen transfersom kost, moet je omarmen. Blijkbaar konden genoeg td’s de horrorverhalen uit Bremen en Turijn niet vergeten. Dat terwijl Elia bij PSV de ideale opvolger van Memphis zou zijn geweest.

Nu acteert Elia echter in een Feyenoord-sprookje. Hoe lekker het ook is om Kuyt weer te zien schitteren: ik hoop dat de Dirk-weken ophouden. We hebben schimmen van de oude Eljero gezien, maar het is nog wachten op die explosie. Dat moet dit weekend zijn. Op de grond waar het voor Elia allemaal begon: ADO-thuis. Laat hem in die uitwedstrijd de definitieve stempel op zijn terugkeer drukken. Als ‘ie daarna maar niet te snel weggaat.

Door: Bram Steenbeek