Eredivisieclubs in de play-offs voor promotie en degradatie: al jarenlang een garantie voor de Keuken Kampioen Divisie
Excelsior / ANP

Eredivisieclubs in de play-offs voor promotie en degradatie: al jarenlang een garantie voor de Keuken Kampioen Divisie

Teun Stiphout • 23:19, 25-05-2024 / Laatste Update: 23:31, 25-05-2024

Voor de fans van Excelsior, de nummer zestien van de Eredivisie, wordt het nog even bibberen en beven. De club staat in de finale van de play-offs voor promotie/degradatie. En wie de laatste jaren bekijkt, weet dat het lang geleden is dat een Eredivisieclub zich wist te handhaven.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Eredivisieclubs hebben het de laatste jaren loodzwaar in de play-offs. Het lukte de afgelopen seizoenen geen enkele nummer zestien (of voorheen ook zeventien) om zich te handhaven op het hoogste niveau.

Sinds de zomer van 2018 waren de play-offs geen ontsnappingsroute, maar een uitgesteld doodsvonnis. Sparta Rotterdam, Roda JC, De Graafschap, Excelsior, Heracles Almelo en (twee keer) FC Emmen zagen hun avontuur in het Eredivisie-toetje eindigen in degradatie.

De laatste keer dat een Eredivisieclub zich wel staande wist te houden? Roda JC in het seizoen 2016/2017. Zij zijn samen met Willem II, dat het een jaar eerder ook nipt haalde, de enige ploegen in de afgelopen tien jaar die niet degradeerden via de play-offs.

Vroeger was alles anders

De huidige opzet bestaat sinds het seizoen 2005/2006, met de kanttekening dat sinds 20/21 er twee Eredivisieploegen rechtstreeks degraderen en er maar eentje naar de play-offs gaat. Daarvoor waren het dus twee Eredivisieclubs die zich via de play-offs konden redden en degradeerde alleen de nummer achttien rechtstreeks.

In die tijd lukte het ook veel ploegen om via de play-offs nog een jaartje Eredivisie veilig te stellen. In de eerste acht seizoenen van deze play-offs handhaafden maar liefst tien Eredivisieclubs zich. Slechts zes Eredivisieploegen degradeerden.

Check hieronder de laatste tien seizoenen, met opvallend weinig Eredivisieclubs die zich handhaven. Vanaf het seizoen 20/21 komt er maar één Eredivisieploeg uit in de play-offs, daarvoor waren het er twee.

Seizoen

Clubs die promoveren

Clubs die handhaven

Clubs die degraderen

22/23

Almere City FC

-

FC Emmen

21/22

Excelsior

-

Heracles Almelo

20/21

NEC

-

FC Emmen

19/20

Geen (coronajaar)

Geen (coronajaar)

Geen (coronajaar)

18.19

RKC Waalwijk / Sparta Rotterdam

-

Excelsior / De Graafschap

17/18

FC Emmen / De Graafschap

-

Roda JC / Sparta Rotterdam

16/17

NAC Breda

Roda JC

NEC

15/16

Go Ahead Eagles

Willem II

De Graafschap

14/15

Roda JC / De Graafschap

-

NAC Breda / Go Ahead Eagles

13/14

FC Dordrecht / Excelsior

-

NEC / RKC Waalwijk

Excelsior in finale play-offs na wangedrag van ADO-aanhang, ME ruimt uitvak leeg

25 mei 2024, 22:38

Excelsior heeft zaterdagavond in eigen huis vrij gemakkelijk de finale van de play-offs gehaald. Al voor rust stond het 4-0 voor de Kralingers, waarna de wedstrijd werd stilgelegd. Het was hommeles in het uitvak en er werd vuurwerk op het veld gegooid. Nadat het uitvak was leeggeruimd kregen we een verlengde tweede helft, daarin gebeurde weinig meer. Het werd 7-1 op Woudestein en dat maakt over twee wedstrijden de stand 9-2.

Aan de bak tegen NAC

Excelsior, de nummer zestien van de Eredivisie, rekende over twee duels zeer overtuigend af met ADO Den Haag en staat in de finale. Daarin treft het NAC, dat zich met moeite plaatste voor de play-offs maar daar wel met met grote cijfers won van Roda JC en FC Emmen. Excelsior is dus gewaarschuwd. De finale vindt plaats op 28 mei en 2 juni,. Dan weten we of Excelsior met de traditie breekt en wel in de Eredivisie blijft.