Die gekke Fransman met z'n lange krulletjes
i

Pro Shots

Die gekke Fransman met z'n lange krulletjes

Brian Vesseur • 12:48, 15-02-2017 / Laatste Update: 14:45, 07-01-2024

Geen drive. Superlaf. Weinig inzet. Slap. Een omschrijving van het FC Barcelona van dinsdagavond, dat met 4-0 op de broek kreeg van Paris Saint-Germain. Maar daarmee zou je de Fransen tekort doen. Wat maakten zij er een show van. Een paar woorden om de Fransen te omschrijven: Draxler. Di Maria. Kimpembe. Rabiot.

Stempel 'opvolger'

Kevin De Bruyne voetbalt sinds 2 seizoenen de sterren van de hemel bij Manchester City. Daarvoor deed de Belg dat bij VfL Wolfsburg. De Duitse club moest na het vertrek op zoek naar een vervanger. Dat werd Julian Draxler. Hét talent van Schalke 04. Pijnlijk werd duidelijk dat Draxler niet zo van het stempel 'opvolger van' hield. Het lukte de Duitser niet om de prestaties van zijn voorganger na te doen.

In de afgelopen winter vertrok hij naar Parijs. Een nieuw voetbalavontuur wachtte op hem. Nog steeds pas 23 en klaar om de strijd aan te gaan. Direct liet Draxler zien wat-ie kon. In Frankrijk had hij - voor de wedstrijd tegen Barcelona - sinds zijn aankomst al 4 goals in 8 wedstrijden gemaakt. Tegen de Spanjaarden maakte hij zijn 5de in het shirt van PSG. 5 meer dan in de eerste helft van het seizoen bij Wolfsburg.

Onhandig

Het lukte de defensie van Barcelona niet om de Angel uit de aanval te halen. Di Maria was continu gevaarlijk namens de Parijzenaars. Met een vrije trap zorgde hij voor de 1-0, met een ogenschijnlijk simpele actie en een ongelofelijke knal zorgde hij voor de 2-0. Vooral die 2-0 was lekker. Over rechts ging Thomas Meunier, terwijl Di Maria op 25 meter van het doel stond. De Argentijn leek de bal te gaan passen naar de rechtsback, maar draaide op het laatste moment terug. Het zag er wat onhandig uit. Toch keken de verdedigers alsof goochelaar Dynamo ze voor de gek hield met een zieke kaarttruc. Di Maria zag een gaatje, linksboven in het doel. Hij vond het gaatje ook, met een puntgaaf schot met zijn linker.

Frisse tegenzin

Bij PSG stond Presnel Kimpembe in de basis. Het was de eerste keer dat de 21-jarige verdediger minuten mocht maken in de Champions League. Aanvoerder Thiago Silva is namelijk geblesseerd. Een kuitblessure. Kimpembe, Fransman met een vader uit Congo en een moeder uit Haïti, zal met frisse tegenzin op het veld hebben gestaan. Een CL-debuut met Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar tegenover je. Lekker.

Unai Emery, de trainer van PSG, gaf de jeugdinternational het vertrouwen. Samen met Marquinhos (22) stond hij voor doelman Kevin Trapp. Emery hecht veel waarde aan het organiseren van de verdediging. Dat lukte dinsdag prima: het jonge duo hield de nul tegen het beste aanvalstrio ter wereld. Ook wat credits voor backs Layvin Kurzawa en Thomas Meunier.

Gekke krulletjes

Kimpembe en Marquinhos werden geholpen door een stabiel middenveld. Wat opvallend is bij PSG, is dat de middenvelders vaak defensief zijn ingesteld. Marco Verratti, Blaise Matuidi en Adrien Rabiot zijn niet de meest frivole voetballers die er bestaan. Maar juist zij waren belangrijk tegen Barcelona. Waar de kwaliteiten van Verratti en Matuidi buiten kijf staan, moest Rabiot zich nog bewijzen. Tenminste, na Barça-thuis op 14 februari 2017 niet meer.

Die gekke Fransman met z'n lange krulletjes was goed. Echt goed. Een dribbel van Messi vanaf het middenveld zat er niet in. Dan kwam Rabiot even om de hoek. De fantastische passes van de schaakspelers van Barça die we normaal zien, werden op Valentijnsdag onschadelijk gemaakt. Daar zorgde de 21-jarige Rabiot wel voor.

Smeken

In de 93ste minuut belandde een voorzet van Barça op de arm van een PSG-verdediger. Kon-ie niks aan doen, hij had de bal gewoon langs zijn lichaam. Toch schreeuwde heel Catalonië om een penalty. Het gaf aan hoe kansloos ze 90 minuten lang waren tegen het frisse voetbal van de Parijzenaren.