Tip voor vaderdag: Johan Cruijff - De Legende 1947 - 2016

Tip voor vaderdag: Johan Cruijff - De Legende 1947 - 2016

admin • 17:00, 14-06-2016 / Laatste Update: 10:56, 08-01-2024

Nederlanders staan er nou niet om bekend dat ze hun helden op grootse wijze eren. Voor uitzonderingen maak je een uitzondering. Da’s logisch. Johan Cruijff was in véél de beste ooit. Ook in afscheid nemen. Nooit eerder is iemand zo uitbundig de hemel in geprezen na zijn dood – in binnen- en buitenland. Van nobelprijswinnaar Henry Kissinger tot wereldvoetballer Lionel Messi: ze probeerden allemaal de grootsheid van De Verlosser onder woorden te brengen.

“Hij was de dominante man op het veld, maar je zag hem niet rondcommanderen. Hij was een soort magneet die de bal naar zich toe trok en dan weer verdeelde.” Henry Kissinger, oud-minister van de Verenigde Staten en nobelprijswinnaar in 1973, zegt wat veel voetbalkenners in de week na zijn dood niet anders kunnen omschrijven als ‘de magie van Cruijff’.

Wat hij ook deed: het zag er nooit ingewikkeld uit, maar was altijd onnavolgbaar briljant. Zoals Jan Mulder het in De Volkskrant schreef: ‘Het kromme werd door Cruijff recht - en omgebogen tot een doelpunt omdat hij Johan Cruijff was.’

Tip voor Vaderdag: Het exclusieve boek Johan Cruijff: De Legende voor slechts €24,95 met kortingscode: JC2016

Zijn standbeeld was al snel in woorden geboetseerd. ‘De beste ooit’, ‘de grootste ambassadeur van het land’, ‘de woordenkunstenaar’, ‘de baltovenaar’. Hij was het allemaal.

[aesop_image imgwidth="30%" img="http://sportnieuws.nl/app/uploads/2016/06/Copyright-ProShots-1128863-2-768x720.jpg" credit="ProShots" align="left" lightbox="on" caption="Johan in zijn jonge jaren bij Ajax." captionposition="left"]

 

Zijn monument moet een ruimte zijn en dan het liefst één waarin wordt gevoetbald. De ArenA moet worden omgedoopt tot Johan Cruijff stadion – of Johan Cruijff ArenA, wat maakt het uit – zo lieten al tienduizenden mensen met hun handtekening weten. Ook in Barcelona wordt met de gedachte gespeeld om stadion Camp Nou te vernoemen naar Cruijff. De grote held daar, Lionel Messi, sprak: “Een groot deel van wat Barcelona de laatste tijd heeft gepresteerd, is aan hem te danken. Cruijff heeft de mentaliteit en het voetbal van Barcelona veranderd.”

[aesop_video align="center" src="youtube" id="RS4yiFsqX1M" loop="on" autoplay="on" controls="on" viewstart="on" viewend="on"]

Overdreven? Niet als je het Pep Guardiola vraagt. De Spanjaard wordt gezien als de beste trainer uit deze tijd. Hij geeft zelden interviews, maar maakte voor Johan Cruijff graag een uitzondering: “Ik wist niets van voetbal, totdat ik Cruijff ontmoette. Op de een of andere manier zijn we allemaal volgelingen van hem: coaches, technisch directeuren, commentatoren. Alle mensen die hem hebben mogen meemaken, moeten dankbaar zijn voor wat hij ze heeft geleerd.”

[aesop_quote type="block" background="#282828" text="#000000" align="left" size="1" quote=""Alle mensen die hem hebben mogen meemaken, moeten dankbaar zijn voor wat hij ze heeft geleerd"" parallax="off" direction="left"]

Cruijff liet geen moment voorbij gaan waarop hij iemand zijn visie op het voetbal kon uitleggen – correctie – kon opdragen. De woorden die hij daarbij gebruikte, worden nu gezien als erfgoed van de Nederlandse taal. ‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.’ En de bekendste waarschijnlijk: ‘Elk nadeel ‘hep’ zijn voordeel.’ Taalkundige Wim Daniëls noemde Cruijff afgelopen week een ‘taalvirtuoos’: “Zijn naam duikt maar liefst zes keer op in de laatste Dikke Van Dale. Dat laat wel zien dat hij veel heeft betekend voor de Nederlandse taal. Hij was minstens zo onnavolgbaar in zijn taal als in zijn spel. Cruijff legde het spelletje op zijn eigen manier uit en daardoor was hij 'de gewone mens' een paar stappen voor. Voor hemzelf was het allemaal volstrekt logisch, maar voor anderen was er vaak geen touw aan vast te knopen.”

[aesop_quote type="block" background="#282828" text="#000000" align="right" size="1" quote="Hij was minstens zo onnavolgbaar in zijn taal als in zijn spel" parallax="off" direction="left"]

 

 

Als íets duidelijk is geworden uit de talloze televisiereportages en krantenkaternen met opgetekende herinneringen aan Johan Cruijff, dan is het wel dat zijn betekenis veel verder reikt dan het voetbal. Van belangrijke zakenmensen tot diplomaten: door over Cruijff te beginnen in het buitenland, konden ze het ijs breken. Hij was in veel gevallen bekender dan het land. In een artikel van het Algemeen Dagblad werd duidelijk hoe belangrijk dat kon zijn. Bij verschillende ontvoeringen is Cruijff ingezet om Nederlanders vrij te krijgen. Het lukte in Zaïre in 1974 en jaren later (waarschijnlijk door een oproep van Cruijff) ook in Rusland, met Arjen Erkel.

Cruijff de bevrijder

Wat rest is de herinnering. Een herinnering die we blijven delen. De video’s met oneindig veel goals en fraaie bewegingen laten we overal zien. De anekdotes blijven we eindeloos herhalen. Desnoods in lessen geschiedenis op middelbare scholen. Kinderen en kleinkinderen krijgen nog jaren te horen waarom híj de grootste was. Nog generaties lang hangen er posters van Cruijff boven het bed. En in elke boekenkast prijkt een boek over het leven van De Legende. Johan Cruijff is dood, leve Johan Cruijff!

Johan Cruijf, Legende

Het meest actuele boek over het bewogen leven van een icoon. Een compleet eerbetoon aan de man die veel betekende voor Nederland.

Gerenommeerde sportauteurs Matty Verkamman, Jaap Vissers en Johan Derksen nemen je, met behulp van uniek fotomateriaal, mee door het veelbewogen leven van Johan Cruijff.

Bestel het boek nu exclusief via deze pagina (beperkte oplage)