BLOG: Ronaldo en Messi zijn Jack Sparrow en Davy Jones
i

Pro Shots

BLOG: Ronaldo en Messi zijn Jack Sparrow en Davy Jones

Brian Vesseur • 13:12, 22-12-2015 / Laatste Update: 05:59, 07-01-2024

Soms dwalen de gedachten van onze Sportnieuws-blogger Brian Vesseur wat af als hij een filmavondje heeft. Hij neemt ons mee in een vergelijking die ongetwijfeld nog nooit iemand heeft gemaakt. Boodschap: klaar met die discussie wie nou de beste voetballer is. Met uiteraard Messi en Ronaldo in de hoofdrol. Als piraten...

Eens in de zoveel maanden is het tijd voor een filmmarathon. Hoewel het mijn plan is om elke keer een andere filmreeks te kiezen, wordt het toch altijd Pirates of the Caribbean. Misschien komt de kleine piraat die ik vroeger was (met haak, zwaard en hoofddeksel) weer in me naar boven. Zou kunnen.

Allereerst wil ik even zeggen: als je nog nooit naar Captain Jack Sparrow en co hebt gekeken, ga NU kijken. Anders snap je niks van mijn verhaal én mis je een belangrijke ontwikkeling in je leven. Begin maar gewoon bij deel 1: The Curse of the Black Pearl. Je stopt na deel 4. Pas in 2017 komt deel 5 uit. Voor de mensen die de films wel gezien hebben, lees gerust verder.

Bij Dead Man's Chest (film 2) kwam er iets in me op. The Flying Dutchman, die enorm snelle boot van Davy Jones, doet me - vraag me niet waarom - denken aan een voetbalclub. De boot verslaat alles wat op z'n pad komt,  laten we zeggen evenals FC Barcelona dat al jarenlang doet. Met Lionel Messi aan het roer. Of Davy Jones, één pot nat.

Nu komen de Messi-liefhebbers: hoe durf je mijn kleine lieverdje te vergelijken met zo'n enge idioot? Oké, jij noemt hem eng. Ik vind hem stoer. En Messi is ook vrij stoer met zijn tattoo, toch? Punt opgelost. Dank u.

The Flying Dutchman vaart over de zeeën met het tempo waarop Barça tiki-taka voetbal kan spelen. De verdedigers in Spanje vallen bij bosjes als de schepen zinken op de zeeën van de Caraïben. Toch heeft het last van één man: Captain Jack Sparrow. De piraat heeft schijt aan alles en lost alles in z'n eentje op. Geef hem een schip en hij weet wat hij moet doen. Met of zonder bemanning.

Je weet al waar ik naar toe wil: Cristiano Ronaldo. Hetzelfde tintje als Jack (ik mag denk ik Jack zeggen), Ronaldo kan met of zonder bemanning het verschil maken. 'Geef hem een schip en hij weet wat hij moet doen.' Of het schip nou Manchester United, Real Madrid of Portugal heet.

Deel 2 heet dus Dead Man's Chest. In die kist zit het hart van Davy Jones, waardoor hij het eeuwige leven heeft. Onsterfelijk dus. Aan het einde van de film wordt Captain Jack naar de zeebodem getrokken en gaat hij ten onder. Hij wordt aan het begin van deel 3 (At World's End) gered van de dood als hij uit Davy Jones' Locker wordt gered. Wat lul ik eigenlijk, je weet zelf ook hoe het gegaan is.

Jones en Sparrow zijn gelijkwaardig. Twee films lang vechten ze op leven en dood - zoals ook elke voetballiefhebber een eeuwige tweestrijd ziet in de prestaties van Messi en Ronaldo. De ene keer lijkt de een te winnen, de andere keer de ander. Maar eigenlijk maakt het geen reet uit: ze zullen beiden nooit stoppen. Over 10 jaar zullen we terugkijken op 2 geweldige voetballers én 2 geweldige piraten.

Door: Brian Vesseur