BLOG: Totti keek toe hoe zijn teamgenoten het perron verlieten

ANP/Totti in 1999.

Brian Vesseur • 18:09, 12-09-2016 / Laatste Update: 05:46, 05-01-2024

Francesco Totti speelde zondag met AS Roma 44 minuten mee tegen Sampdoria. De Italiaan, die 27 september 40 jaar wordt, kwam in het veld bij een 1-2 achterstand. Edin Dzeko bracht de score weer gelijk door een assist van Totti en de aanvoerder zorgde aan het eind van de wedstrijd nog voor de overwinning met een penalty. Na zijn doelpunt - uit een strafschop dus - trok hij zijn shirt over zijn hoofd en begon hij te rennen als een 18-jarig talent dat voor het eerst scoort.

Terug in de tijd

Totti was 16 jaar toen hij op 28 maart 1993 zijn debuut mocht maken in het rode shirt van de Romeinen. Het talent deed 3 minuten mee tegen Brescia.

Perron

Denk je even in: je zit op een bankje op het perron. Je wacht - als enige van het hele station - op de trein naar Groningen. Er wordt omgeroepen dat de trein ook nog vertraging heeft. Ondertussen zie je mensen het perron oplopen, de trein instappen, van het perron aflopen. Er komen mensen naast je zitten, houden een klein praatje en gaan weer weg. Het is een enorme stroom aan mensen die in en uit de trein gaan.

In de kleedkamer van AS Roma zullen de shirtjes - zoals in veel kleedkamers - op volgorde van nummer hangen. De keeper zit dus naast de deur en als je tot 10 telt zie je het shirtje van Totti hangen. Het shirt van de legende hangt al 25 jaar in de kleedkamer.

Totti lacht

Als Totti zijn ogen dicht doet, ziet hij de kleedkamer voor zich. In een stroomversnelling ziet hij mensen zenuwachtig binnenkomen, terwijl Totti als eerste opstaat om ze een hand te geven. Drie jaar later ziet hij dezelfde mensen weer vertrekken, met een voetbaltas van AC Milan of Juventus onder de arm. Totti lacht vriendelijk en wenst ze succes. Zelf blijft hij zitten waar hij zit. Hij pakt zijn shirt van de muur en houdt het logo van AS Roma nog eens goed tegen zich aan.

Totti had genoeg mogelijkheden om wél op de trein te stappen. Ook hij kon perron AS Roma verlaten en met de trein richting Barcelona, Madrid of Milaan gaan. Hij vertikte het. Zijn liefde voor de club - waar Kevin Strootman ook onder contract staat - is veel te groot.

(Het doelpunt van Totti, zondagavond tegen Sampdoria).

39-jarige rolstoeler

Inmiddels speelt Totti dus al 25 seizoenen in het shirt van AS Roma. In de eerste 2 seizoenen scoorde hij niet, in de laatste 23 wel. Nu zijn we 737 wedstrijden en 299 doelpunten verder en is hij nog steeds on fire. Want in de laatste 162 minuten van Totti in de Serie A schoot hij 7 keer op doel, scoorde hij 5 keer en gaf hij 1 assist. Wie heeft er Gonzalo Higuain, Paul Pogba of Carlos Bacca nodig als een 39-jarige veteraan nog steeds de doelpunten maakt?

Totti. Francesco Totti. Een levende legende op voetbalschoenen.