Waarom Verstappen de terechte Sportman van het Jaar is
i

ANP

Waarom Verstappen de terechte Sportman van het Jaar is

admin • 14:38, 22-12-2016 / Laatste Update: 05:34, 05-01-2024

Max Verstappen werd woensdag verkozen tot Sportman van het Jaar 2016. De Nederlandse Formule 1-coureur kon op een hoog aantal kutreacties rekenen uit de Nederlandse sportwereld. Hadden Olympisch kampioenen Dorian van Rijsselberghe en Ferry Weertman en wielerheld Tom Dumoulin niet meer recht op de Ard Schenk-award? Nee, zo vindt onze F1-watcher. Niemand heeft zo'n grote impact op zijn sport gehad als Verstappen.

Laten we wel wezen: de concurrenten van Verstappen zijn evengoed toppers. Zeker bij Dumoulin had het beeldje niet misstaan. En Dorian en Ferry hadden 4 jaar getraind voor die ene dag. Zij moeten weten: de overwinning van Verstappen werd óók niet in zijn schoot geworpen. Max heeft met vader Jos 15 jaar gewerkt aan een race-carrière. De titel in Spanje was een kroon op dat werk.

Dromen

Vraag een willekeurig klein jongetje op straat wat hij wil worden en steeds meer zullen er antwoorden: F1-rijder. Het is vrijwel onmogelijk voor het normale kind om dat te bereiken. Maar 0,0001% komt in de Formule 1 terecht, traditioneel het eliteklasje voor de allerbeste rijders (aangevuld met wat minder talentvolle maar gewoon steenrijke gasten). Verstappen heeft met zijn exceptionele talent en wat hulp van Red Bull Racing binnen no time de koningsklasse bereikt. Dat lijkt voor de leek heel gemakkelijk gegaan te zijn, maar dat is allerminst zo.

Eerlijk is eerlijk, het water van Ferry en Dorian, de fiets van Dumoulin en de schaatsen van Sven Kramer zijn toch wat bereikbaarder.

Impact

Verstappen werd zowel door NOC*NSF als de bezoekers van Sportnieuws.nl verkozen als Sportman van het Jaar. Zowel de snobs van de sportbonden als de normale jongere heeft dus veel meegekregen van de prestaties van de 19-jarige Limburger. Met zijn overwinning, spectaculaire inhaalacties, de regenrace in Brazilië, de records en de snijdende teksten in interviews heeft hij de Formule 1 op zijn kop gezet. Kijkers keren terug na jaren van optochtjes, Verstappen is de favoriet van F1-baas Bernie Ecclestone en de andere coureurs schijten in hun broek voor hem.

Terug in de spotlights

Belangrijker nog voor ons: in Nederland staat de sport weer helemaal op de kaart. Onder het oppervlak is de F1 best populair onder - vooral de mannen - in Nederland. Als er een dominante coureur is (Sebastian Vettel, Lewis Hamilton) en geen landgenoten, dan ebt die populariteit snel weg. Zeker als de auto's een beetje een flutgeluidje maken, zoals de laatste jaren het geval is.

Het is logisch dat Verstappen deze fans terug heeft gelokt. Maar belangrijker: voor het eerst wordt de F1 een sport van alle Nederlanders. Miljoenen mensen kijken tegenwoordig op Ziggo hoe Verstappen het doet. De hype nam WK voetbal-achtige vormen aan. Dat is ongekend! Zie jij jezelf al op de bank staan voor een wereldbekerwedstrijd open water zwemmen? Nee!

Terecht

Ja, Dumoulin heeft dit jaar trekjes laten zien die Verstappen ook kenmerken. Limburgs, meedogenloos, succesvol, niet tevreden met awards, snedig in interviews. Hem had het beeldje woensdag ook niet misstaan. Maar Verstappen heeft zijn sport en de manier waarop Nederlanders ernaar kijken blijvend veranderd. Dat kun je van geen enkele andere sporter dit jaar zeggen. Niet van Dumoulin, maar ook niet van Jeffrey Herlings of Michael van Gerwen. Die zijn 'gewoon' extreem goed.

O ja, natuurlijk wel een aanfluiting dat Jan Lammers het beeldje moest komen halen. Het toonde maar weer eens aan dat het Verstappen niet te doen is om dit soort awards, maar om wereldkampioenschappen. Typisch iets voor een Sportman van het Jaar.