'Ziyech en Hake reden van anonieme rol Gutierrez'
i

pro shots

'Ziyech en Hake reden van anonieme rol Gutierrez'

admin • 17:20, 20-11-2015 / Laatste Update: 20:10, 12-12-2023

Blogger Bram Steenbeek denkt dat Felipe Gutierrez nog steeds over de capaciteiten beschikt om FC Twente op sleeptouw te nemen. 'Gutierrez is de enige speler die een vertrek van Ziyech kan opvangen.'

Vanaf de eerste speeldag van dit seizoen vraag ik me af wat er gebeurd is met Felipe Gutierrez. Joop Munsterman ook. Zonder twijfel. De oud-voorzitter van Twente stak zijn eigen geld in de komst van de Chileen en ziet nu een andere aankoop zijn veronderstelde goudmijn het leven zuur te maken.

Zijn trainer maakt het Gutierrez ook niet makkelijk. Het hele team niet, eigenlijk. FC Twente leunt op Hakim Ziyech als dat het Internazionale van José Mourinho dat deed op Wesley Sneijder. De rest van het elftal is niet meer dan pionnen die de grote man in stelling kunnen brengen of die hem bedienen. Alle ballen op Hakim. Dan komt de rest vast wel goed.

Nadat Munsterman weg was uit Enschede bewandelde FC Twente een weg die ik - als RKC-supporter - maar al te goed ken. Twee jaar terug, na de degradatie van RKC Waalwijk, zaten 'we' in het zelfde schuitje als FC Twente nu zit. De sterspelers vertrokken, de waterdragers bleven en de selectie werd aangevuld met jeugdspelers en broodvoetballers. Twente heeft het geluk dat het nog twee spelers heeft die op eredivisieniveau het verschil kunnen maken.

De vraag blijft: wordt Ziyech overschat of Gutierrez onderschat?

Dat tweede, denk ik. Ziyech cast zichzelf voor de hoofdrol in de voetbalsoap van Twente dit seizoen en veroordeelt daarmee Gutierrez naar de achtergrond. Daardoor worden de kwaliteiten van de Chileen maar voor een deel benut. Ziyech is de voetballend leider van FC Twente en heeft dat te danken aan het feit dat hij sinds zijn komst op handen gedragen wordt.

Dat overkwam Gutierrez in zijn eerste seizoen bij FC Twente ook. Man, wat heb ik genoten van die kleine sloper op het middenveld. Tackelen, gaten dichtlopen en ook nog eens een goede pass in de benen. Zo zie je er maar weinig. Het is daarom ook zonde dat die passes dit jaar volledig uit zijn spel zijn verdwenen.

Ten minste: de passes waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. Van balletjes breed en terug ga je niet uitblinken. Dat is dit seizoen wel het spelletje wat Gutierrez móét spelen. Hij wordt monddood gemaakt als een politiek gevangene. Luisteren naar de baas op het veld. Ook al vraagt heel Nederland zich af hoe lang dat nog gaat duren.

Ziyech zelf ook overigens. Die maakte na de laatste wedstrijd van Twente nog maar eens duidelijk open te staan voor een vertrek. Dat moet een signaal zijn voor trainer René Hake. Gutierrez is de enige speler die een vertrek van Ziyech kan opvangen. Helemaal omdat het transferbedrag voor een groot deel in de schuldenposten zal verdwijnen.

Gutierrez kan nog altijd de goudmijn worden waarvoor Munsterman en andere financiers bijna drie miljoen euro neerlegden. Daar moet hij dan wel de kans voor krijgen. Een rol waar hij het andere sterke aspect van zijn spel, de passing, ook tot uiting kan komen. Tegen een Feyenoord in goede doen redt Twente het niet alleen met Ziyech. Laat staan als hij in de winterstop vertrekt en Gutierrez nog altijd in deze vorm gegoten wordt door zijn trainer. Dan wordt FC Twente zonder twijfel het RKC Waalwijk van de eredivisie.

Door: Bram Steenbeek

Lees ook: Roeidames Engelse universiteit poseren voor naaktkalender

Lees ook: Vrijgezel Dafne Schippers staat open voor de liefde

Lees ook: ‘Fellaini meldde zich ziek en vroeg seizoenkaarthouder om seks’