De 5 mooiste hoogtepunten op de Paralympische Spelen
i

Een blije Jetze Plat. © Getty Images

Aangeboden door Fonds Gehandicaptensport De 5 mooiste hoogtepunten op de Paralympische Spelen

12:56, 13-09-2024 / Laatste Update: 12:58, 13-09-2024

En of onze para-atleten toppers zijn! Nederland kende een ongekend goede Paralympische Spelen: met maar liefst 59 medailles, waarvan 25 keer goud, eindigde TeamNL in de top-4. Reden genoeg om nog één keer terug te blikken op een van de succesvolste Paralympics ooit. Dit waren de 5 mooiste hoogtepunten van de Paralympische Spelen 2024.

Wel, niet, wel niet, WEL!

Het was misschien wel de meest opvallende medaille deze Paralympics: de bronzen plak voor zwemster Lisa Kruger. In de finale van de 200 meter wisselslag eindigde de 24-jarige Harderwijkse als derde, maar werd ze in eerste instantie gediskwalificeerd. Na een protest van de Nederlandse ploeg werd deze diskwalificatie teruggedraaid en ging ze alsnog met een medaille om de nek naar huis. Een bijzonder (mooi) moment voor Kruger, die zwemt met een verkorte linkerarm. 

Met één been naar het goud 

We blijven nog even bij het zwemmen, want wát een prestatie van Olivier van de Voort. De 26-jarige parazwemmer, die als enige met één been in het water dook, greep overtuigend het goud in het Parijse zwembad. In 59,04 seconden tikte de Nederlander, die in zijn jeugd een been verloor bij een ongeluk, als eerst aan. Een mooie prestatie!

Olivier van de Voort zwemt ondanks extra obstakel naar imposant paralympisch goud

6 september 2024, 20:05

Olivier van de Voort heeft een fantastische prestatie geleverd op de Paralympische Spelen. De 26-jarige parazwemmer won goud in een veld waarin hij de enige was die één been miste. Van de Voort was in 59,04 seconden de beste in de 100 meter rugslag (klasse S10) voor Stefano Raimondi uit Italië en de Australiër Thomas Gallagher.

En dat is vier… (bier)

Heel wat biertjes gingen erin na haar gouden medaille. Kelly van Zon won deze Spelen voor de vierde keer op rij een gouden medaille in het tafeltennis. Dat deed ze na een ijzersterke comeback. En zo verliet Van Zon, die door een heupafwijking in haar linkerbeen een beenlengteverschil van 11 centimeter heeft, na Londen, Rio de Janeiro en Tokio ook Parijs met een gouden medaille. 

Drie keer goud voor Jetze Plat

Natuurlijk waren alle ogen op hem gericht. Maar hij moest het nog wel even waarmaken: handbiker Jetze Plat flikte wat hij wilde flikken. De Nederlandse para-atleet pakte goud bij de tijdrit, de wegwedstrijd en op de triatlon. Een schitterende prestatie van de snelle handbiker. Plat probeerde het ook nog bij de marathon, maar daar had hij helaas geen succes. 

Groot, groter, Groot(s)

Misschien niet het allermooiste moment, maar wel één die blijft hangen: baanwielrenster Caroline Groot pakte deze Paralympische Spelen het eerste goud voor Nederland. Dat deed de para-atlete, die na een operatie blijvende schade aan haar onderbeen overhield, vrij overtuigend nadat tegenstander Cox onderuit ging en geen herkansing kreeg. Het werd het eerste goud van velen. 

Nog meer goud op de volgende Paralympics?

Dat hopen we natuurlijk wel, maar zo vanzelfsprekend is het niet. Ook al hebben we veel paralympische kampioenen en gouden medaillewinnaars, in Nederland heeft 33% van de mensen met een beperking niet de mogelijkheid om te sporten. En nee, dat is niet vanwege hun beperking, maar vanwege het gebrek aan toegang tot betaalbare hulpmiddelen of toegankelijke sportlocaties. Atleten als Jetze Plat en Kimberly Alkemade, paralympisch winnaar van een gouden en zilveren medaille op het onderdeel para-atletiek in Parijs, pleiten daarom samen met Fonds Gehandicaptensport voor gelijke kansen. 

Jij ook?

Kom dan in actie! Door te doneren, door bewustwording te creëren of door je in te zetten voor inclusieve sportprojecten, maak je samen met iedereen de paralympische sport een stuk kansrijker. Ga jij met al die topatleten voor goud? Doneer nu via deze link.