Curlers eindigen als 10e op WK
i

AP

Curlers eindigen als 10e op WK

admin • 12:05, 06-04-2019 / Laatste Update: 06:31, 05-01-2024

De Nederlandse curlers hebben het WK in Lethbridge afgesloten als 10e, hetzelfde resultaat als vorig jaar. Na de 8-7-zege op Zuid-Korea verloor de ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt van gastland Canada. De recordkampioen, al geplaatst voor de play-offs, won met 6-5.

Net als Duitsland en Rusland boekte Nederland dit WK 4 overwinningen, maar op basis van onderlinge resultaten bezetten de Duitsers en de Russen respectievelijk de 8e en 9e plek. Bij een top-8 notering hadden de curlers voldaan aan de eisen van NOC*NSF voor een A-status.

Oranje besliste het duel met de Koreanen in het 10e en laatste end. Halverwege leidde Zuid-Korea nog met 4-3. Tegen het geroutineerde Canada, onder aanvoering van Kevin Koe, waren de rollen omgedraaid. Vlak voor de pauze namen de Canadezen met een score van 2 punten een 4-2 voorsprong en in de 2e helft lieten ze de Nederlandse curlers niet meer dichterbij komen. Voor skip Jaap van Dorp, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Wouter Gösgens resteerde de 10e plaats.

Sensatie

Nederland was het WK nog sensationeel begonnen door te winnen van regerend olympisch kampioen Verenigde Staten en vervolgens ook van Europees kampioen Schotland. ,,Dit WK hebben we ook een paar fikse teleurstellingen moeten verwerken, maar we hebben weer heel veel geleerd'', concludeerde Leibbrandt. ,,In de laatste wedstrijd hebben we het Canada echt moeilijk kunnen maken. Met Wouter dit jaar voor het eerst op de positie om de laatste steen te gooien, hebben we een hoog niveau weten te behalen. Wouter heeft een paar schitterende laatste stenen gegooid.''