Heel bijzonder: motorcoureur met dwarslaesie doet mee aan Dakar 2019

6 januari 2019

AFP

De Dakar Rally 2019 is zondag in de Peruaanse hoofdstad Lima van start gegaan met een bijzondere deelnemer. Voor het eerst rijdt een motorcoureur met een dwarslaesie de zwaarste rally ter wereld, de Italiaan Nicola Dutto.


In 2010 was Dutto de beste motorrijder van Europa, toen hij op 20 december van dat jaar met 160 kilometer per uur zwaar ten val kwam tijdens een race in Italië. "Ik raakte onderweg een flinke steen, waarna ik werd gekatapulteerd. Tijdens de val kwam ik met mijn hoofd hard tegen de gastank van mijn motor. Ik wist eigenlijk meteen dat het mis was, toen ik een paar meter verderop op de grond lag.”

Gevoel van vrijheid
Dutto was tot zijn navel verlamd. "Mijn eerste reactie was: ik zit nooit meer op een motor. Bij een dwarslaesie mis je balans. Dan kun je in een bed nauwelijks zitten, laat staan op een motor. Maar dit is voor mij altijd een gevoel van vrijheid geweest. Als kind van 3 stond ik in Italië op ski's. Dat is hetzelfde: vrijheid. Dat gevoel hield het vuurtje na mijn zware ongeluk ook brandend."

Speciaal Nederlands systeem
Door de technische ondersteuning van het Nederlandse bedrijf Vicair, dat met luchttechnologie een bijzonder zitsysteem ontwikkelde, werd het voor Dutto weer mogelijk om zelfstandig op een motor te zitten. Vicair ontwikkelde een speciaal luchtkussen voor zijn KTM XC 500-motor, waardoor hij in woestijn- of rotsachtig gebied altijd stabiliteit én balans heeft. "Toen ik de 1e keer weer reed, was ik enorm emotioneel. Wat was dat fantastisch."

Ghostriders
Dutto wordt tijdens de Dakar Rally bijgestaan door 3 zogenoemde ghostriders, die hem overeind kunnen helpen bij een eventuele valpartij.

De ‘Road to Dakar’ voor Nicola Dutto

Een foto die is geplaatst door null (@nicoladutto) op

Bekijk hieronder hoe Vicair Nicola Dutto weer op een motor kreeg