Russische rallyrijder Karginov zoekt aangereden toeschouwer op in ziekenhuis (foto)

Trevor Wagener • 10:02, 13-01-2019 / Laatste Update: 04:09, 07-01-2024

Rallyrijder Andrej Karginov heeft alsnog sorry gezegd en zijn medeleven betuigd aan Derek Hudson. De Russische truckrijder reed Hudson zaterdag in de 5e etappe aan en reed door, waarna hij uit de wedstrijd werd gezet. Een dagje later ging Karginov alsnog bij Hudson langs.

Karginov, winnaar van 2 etappes bij de truckers en de nummer 2 in het klassement, reed na 279 kilometer in de ruim 500 kilometer lange woestijnproef door Peru in de duinen op een groepje toeschouwers in. De meesten konden nog net op tijd wegspringen, maar een 60-jarige man uit Zuid-Afrika was te laat. De Rus reed met zijn robuuste Kamaz-truck over het been van de man, die zijn heup brak.

Stop de motoren

Deelnemers zijn volgens de organisatie verplicht te stoppen als een toeschouwer is aangereden, maar Karginov raasde op volle snelheid verder in het zand en zou als 4e finishen in de etappe. Hudson kreeg later hulp van de medische dienst van de rally en werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Arequipa.

De Dakar-organisatie liet in officiële verklaring wel weten dat de betrokken toeschouwers buiten de beveiligde zone voor het publiek stonden. Ze drukte de toeschouwers op het hart om de rally alleen vanuit de speciaal aangewezen vakken voor toeschouwers te aanschouwen.

'Zware straf'

De 43-jarige Karginov won de Dakar Rally in 2014. Hij deed voor de 7e keer mee in het team van Kamaz, dat de laatste jaren de Dakar Rally domineert. Teambaas Vladimir Tsjagin van Kamaz, zelf veelvuldig winnaar van de beruchte rally, vond de uitsluiting een zware straf.

"5 toeschouwers stonden precies op het spoor dat Andrej volgde. 4 wisten tijdig weg te springen, maar de 5e kwam met zijn been onder het achterwiel van de truck. Andrej zag dit allemaal niet; hij reed omhoog en dan is alles wat je ziet je windscherm en de top van het duin", aldus de Tsjagin.