Ton van Genugten alsnog winnaar van 5e Dakar-etappe na sportieve reddingsactie
i

AFP

Ton van Genugten alsnog winnaar van 5e Dakar-etappe na sportieve reddingsactie

Trevor Wagener • 11:10, 13-01-2019 / Laatste Update: 19:21, 08-01-2024

Zonder een meter te hoeven rijden heeft Team De Rooy op de rustdag van de Dakar Rally alsnog de 1e etappeoverwinning van dit jaar behaald, op naam van Ton van Genugten. Die laatste hoorde zaterdagavond van de organisatie dat hij de tijd terugkrijgt die hij in de 5e etappe bij Mammoet-rijder Janus van Kasteren stond toen hij hem probeerde uit een greppel te trekken.

Met een verschil van slechts 49 seconden werd Van Genugten daardoor tot etappewinnaar van de 5e rit uitgeroepen. Aanvankelijk werd Van Genugten 5e. De Rus Andrey Karginov (Kamaz) werd door de organisatie gediskwalificeerd wegens het aanrijden van een toeschouwer.

Stand

Daardoor steeg Gerard de Rooy van de 4e plaats in het klassement naar plaats 3. Door de diskwalificatie van Karginov schoof het hele klassement van de trucks op. Nikolaev heeft nog steeds de leiding, 11.54 voor zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov. Iveco-kopman Gerard de Rooy komt nu op de derde plaats, op een achterstand van 1.58.49 van Nikolaev. Ton van Genugten zit daar kort achter: zijn achterstand op de klassementsleider is 2.00.31.

Dakar 2019 wordt zondag hervat met de langste etappe van deze editie: meer dan 800 kilometer waarvan een special stage van 336 kilometer, die de karavaan terug naar San Juan de Marcona brengt. Als etappewinnaar is Ton van Genugten de 1e truck die aan de special begint.